Alles voor een mooi gazon: verticuteren, bemesten en inzaaien.

Alles voor een mooi gazon: verticuteren, bemesten en inzaaien.

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Laat daar na het lezen van dit artikel verandering in komen! Je gras nieuw leven inblazen is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Nu, in het voorjaar, is het juiste moment om dat te doen. We vertellen je in dit artikel welke ingrediënten je nodig hebt om een strak en groen gazon te creëren waar de buren jaloers op zullen zijn.

 

Verticuteren

Het verticuteren van de grasmat is van essentieel belang wanneer je je gazon opnieuw gaat inzaaien. Maar ook wanneer je niet gaat zaaien, is het goed om jaarlijks het gazon te verticuteren. Met verticuteren haal je namelijk dode grassen en mos uit het gazon. Als je deze laat zitten, gaat op den duur het mos de grassen verstikken en blijft er weinig van het groene gazon over. Door het mos te verwijderen middels verticuteren, geef je het gras weer de ruimte om te groeien.

Verticuteren kan met een verticuteerhark of verticuteermachine. Verticuteren met een hark is een vrij arbeidsintensieve klus. Een verticuteerhark is daarom het meest geschikt voor kleine grasmatten. Voor een groot gazon raden we dan ook aan om een verticuteermachine te gebruiken. Deze slaat met de messen het mos en de dode graspollen uit het gazon. Zorg ervoor dat je de stukken mos en dode graspollen verwijdert door het op te harken.

 

Bemesten

Als je lange tijd het gras niet geverticuteerd hebt en de mossen de overhand hebben genomen, zul je zien dat er na het verticuteren weinig van het gazon over blijft. Dan is het nodig om het gras opnieuw in te zaaien of bij te zaaien. Voordat je dit doet, is het verstandig om meststof over het gras of de grond te strooien. Hiermee zorg je ervoor dat de grond waar het nieuwe gras in moet groeien extra voedingsstoffen bevat.

 

Inzaaien

Vervolgens kun je het gras gaan inzaaien met graszaad. Strooi het zaad over het gazon heen. Per kilo graszaad kun je zo'n 50m2 grasveld inzaaien. Zorg ervoor dat je tegelijkertijd de losse grond vermengd met de meststof en het graszaad.

 

Water geven

Mocht het gaan regenen, dan is het niet nodig om het gazon te bewateren. Blijft het de komende dagen droog of valt er zeer weinig regen, dan is het wel goed om het gazon met de tuinslang nat te sproeien. Zo kan de bodem de meststof goed opnemen en krijgt ook het graszaad het benodigde vochtgehalte.

 

Aan de slag met Eurofleur

In ons tuincentrum in Leusden vind je alles wat je nodigt hebt voor een groener gazon dan de buren! Van verticuteermachine tot graszaad. Heb je nog vragen over het verticuteren of inzaaien van je gazon? Vraag een van onze medewerkers om hulp. Zij vertellen je graag meer en wijzen je de juiste producten aan.

Plan nu telefonisch jouw winkelmoment in! Je kunt een tijdslot van 20 minuten reserveren om te komen winkelen in ons tuincentrum. We kunnen 50 klanten tegelijk ontvangen. Bel naar 033 434 78 78.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures