Planten verpotten: wanneer, hoe en waar moet ik op letten? 

Tags:
Planten verpotten: wanneer, hoe en waar moet ik op letten? 

Om de groei van planten te stimuleren, is het goed om de planten eens in de zoveel tijd te verpotten. Bij sommige planten is dit zelfs noodzakelijk, want op den duur kunnen de wortels gaan verstikken en kan de plant afsterven.  Bovendien bevat nieuwe potgrond veel meer voedingsstoffen en zal je plant er sterker en mooier uitzien. 

 

Wanneer moet ik mijn planten verpotten? 

Het beste is om in het vroege voorjaar je planten te verpotten. Als je rond deze periode je planten verpot zul je namelijk het beste resultaat behalen. Het wordt langer licht en de temperatuur gaat omhoog. Dat zijn de factoren die ervoor zorgen dat de plant zal gaan groeien en bloeien. De plant kan zich dus goed gaan wortelen in zijn nieuwe pot en met de voedzame potgrond.  

 

Hoe vaak moet ik mijn plant verpotten? 

Dat hangt helemaal af van de plantensoort. Over het algemeen is het goed om kleinere planten elk jaar te verpotten. Grote planten kun je eens in de twee tot drie jaar in een grotere pot zetten.   

Wat vooral belangrijk is, is om de groei van de plant in de gaten te houden. Als je merkt dat de groei stagneert, kan dat een teken zijn dat de wortel geen ruimte meer hebben en de pot te klein wordt. Let wel op: in de wintermaanden groeien de meeste planten nauwelijks tot zelfs helemaal niet. Kijk dus vooral naar de groei in de zomermaanden. Andere tekenen kunnen uitstekende wortels of lelijke bladeren zijn.  

 

Waar moet ik op letten als ik mijn plant ga verpotten? 

Allereest is het natuurlijk belangrijk om een pot te kiezen die een slag groter is dan de vorige. Om de plant er gemakkelijk uit te halen, kun je het beste de grond goed nat maken. Zo is de kans groter dat de wortels en grond er in zijn geheel uitkomen als je de pot een beetje schuin op zijn kop houdt. 

Zodra je de kluit uit de pot hebt gehaald, kun je voorzichtig de oude grond losschudden of loskrabben met je handen. Doe vervolgens een laagje nieuwe potgrond in de nieuwe pot. Zet de kluit erin en vul verder aan met nieuwe potgrond. Geef de plant gelijk een goede scheut water.  

Tip! Leg onderin de pot een laagje hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat je wortels niet kunnen verdrinken als je teveel water geeft en zo voorkomen de korrels dus wortelrot. Daarnaast zorgen de hydrokorrels ervoor dat de onderkant van de potgrond minder snel uitdroogt.  

 

Welke potgrond moet ik gebruiken bij het verpotten? 

Welke potgrond je gebruikt is afhankelijk van de plant en zijn oorsprong. Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat je goede potgrond gebruikt met voldoende voedingsstoffen erin. Universele potgrond is geschikt voor de meeste (kamer)planten en bevat voldoende voedingsstoffen. Sommige planten hebben speciale potgrond nodig met andere voedingsstoffen erin. Pokon heeft voor o.a. vetplanten, palmen en orchideeën speciale potgrond. Deze planten hebben net andere behoeften als het gaat om de grond.  

 

Deskundig advies over het verpotten van planten 

In ons tuincentrum in Leusden hebben we allerlei soorten potgrond en de juiste benodigdheden om je planten te verpotten. Onze medewerkers geven je graag advies over de juiste potgrond voor jouw planten.  

Je kunt een tijdslot reserveren om een winkelmoment in te plannen via 033 434 78 78. Of kom langs op onze parkeerplaats! Hier verkopen we diverse planten en potgrond. Voor de parkeerplaats verkoop hoef je geen afspraak te maken en kun je dus langskomen wanneer het jou uitkomt!   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Vacatures