Vaarwel varenrouwmuggen!

Vaarwel varenrouwmuggen!

Heb je last van vraatschade aan bladeren, bloemknoppen en/of wortels van planten? Of van vliegjes in en bij je planten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van de varenrouwmug. Deze kleine vliegjes bevinden zich op en rondom de plant en leggen vervolgens larven, waardoor ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen. In deze blog helpen we je de vliegjes te herkennen en te bestrijden.

 

Hoe herken je de schade van een varenrouwmug?

De varenrouwmug is een kleine, zwarte vlieg en legt zijn eitjes graag op vochtige plekken. Uit deze eitjes komen na enkele dagen kleine, glazige wormpjes met een zwart kopje. Deze mug is dol op jonge planten en stekjes, vooral in lekker warm huis en kassen.  

 

Hoe bestrijd je deze muggen?

De varenrouwmug kan erg schadelijk zijn voor jouw planten. Het is dus noodzaak om dit insect te voorkomen of te bestrijden. Door de volgende acties uit te voeren is de kans groot dat je dit beestje niet meer ziet in de buurt van jouw planten.

Voorkomen:

  • Verwijder dode plantenresten. De varenrouwmug legt graag zijn eitjes op een humusrijke grond. Verwijder daarom met regelmaat dode plantenresten en afgevallen bladeren.
  • Geef de plant niet te veel water. De mug legt zijn eitjes ook graag op een vochtige grond. Door je planten niet teveel water te geven is de kans klein dat de mug eitjes legt.

Bestrijden:

  • Plakband aan de rand van de pot. Plak het plakband met de klevende kant naar buiten. Door plakband te plakken langs de rand van de plantenpot doorbreek je de levenscyclus, omdat de vliegjes aan het plakband blijven plakken.
  • Inzetten van aaltjes. Aaltjes zijn microscopische kleine beestjes en de aartsvijand van plaaginsecten en de larven hiervan. Binnenshuis zijn deze aaltjes het hele jaar inzetbaar, buitenhuis is een minimale bodemtempertatuur van 10°C nodig. De aaltjes worden in de bodem uitgezet en dringen de larven binnen, die dan na enkele dagen sterven.
  • Gebruik van Pokon Bio Plantkuur Bladinsecten Capsules. Door het inzetten van deze biologische capsules vinden de varenrouwmuggen de plant niet lekker meer en zullen de vliegjes wegblijven.

 

Kom langs in ons Tuincentrum voor meer advies over de varenrouwmug en bestel direct je product om de varenrouwmug te voorkomen of te bestrijden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Vacatures