Vaarwel varenrouwmuggen!

Vaarwel varenrouwmuggen!

Heb je last van vraatschade aan bladeren, bloemknoppen en/of wortels van planten? Of van vliegjes in en bij je planten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van de varenrouwmug. Deze kleine vliegjes bevinden zich op en rondom de plant en leggen vervolgens larven, waardoor ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen. In deze blog helpen we je de vliegjes te herkennen en te bestrijden.

 

Hoe herken je de schade van een varenrouwmug?

De varenrouwmug is een kleine, zwarte vlieg en legt zijn eitjes graag op vochtige plekken. Uit deze eitjes komen na enkele dagen kleine, glazige wormpjes met een zwart kopje. Deze mug is dol op jonge planten en stekjes, vooral in lekker warm huis en kassen.  

 

Hoe bestrijd je deze muggen?

De varenrouwmug kan erg schadelijk zijn voor jouw planten. Het is dus noodzaak om dit insect te voorkomen of te bestrijden. Door de volgende acties uit te voeren is de kans groot dat je dit beestje niet meer ziet in de buurt van jouw planten.

Voorkomen:

  • Verwijder dode plantenresten. De varenrouwmug legt graag zijn eitjes op een humusrijke grond. Verwijder daarom met regelmaat dode plantenresten en afgevallen bladeren.
  • Geef de plant niet te veel water. De mug legt zijn eitjes ook graag op een vochtige grond. Door je planten niet teveel water te geven is de kans klein dat de mug eitjes legt.

Bestrijden:

  • Plakband aan de rand van de pot. Plak het plakband met de klevende kant naar buiten. Door plakband te plakken langs de rand van de plantenpot doorbreek je de levenscyclus, omdat de vliegjes aan het plakband blijven plakken.
  • Inzetten van aaltjes. Aaltjes zijn microscopische kleine beestjes en de aartsvijand van plaaginsecten en de larven hiervan. Binnenshuis zijn deze aaltjes het hele jaar inzetbaar, buitenhuis is een minimale bodemtempertatuur van 10°C nodig. De aaltjes worden in de bodem uitgezet en dringen de larven binnen, die dan na enkele dagen sterven.
  • Gebruik van Pokon Bio Plantkuur Bladinsecten Capsules. Door het inzetten van deze biologische capsules vinden de varenrouwmuggen de plant niet lekker meer en zullen de vliegjes wegblijven.

 

Kom langs in ons Tuincentrum voor meer advies over de varenrouwmug en bestel direct je product om de varenrouwmug te voorkomen of te bestrijden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures