Een Mediterrane tuin: 3 tips!

Een Mediterrane tuin: 3 tips!

Een Mediterrane tuin | Tuincentrum EurofleurOok zo’n zin in de zomer? Wij kunnen niet wachten tot de zon weer overuren gaat draaien! Dit is daarom het moment om de tuin, het dakterras of het balkon al helemaal zomerproof in te richten. De ingrediënten? Een lekkere tuinset, een goeie barbecue, wat fijne tuinplanten en… een lekker sfeertje! Voor velen blijft door corona een lange strandvakantie of bijzondere backpacktrip nog steeds onzeker. Waarom dan niet een beetje buitenland naar jouw buitenplek halen? In dit blog geven we je 3 tips waarmee je dat rustgevende Mediterrane sfeertje naar jouw tuin kunt halen. Viva achtertuinia!

1. Lichte tinten

Wanneer je het Spaanse mañana, mañana of het Italiaanse La Dolce Vita visualiseert, zie je waarschijnlijk heel wat rustgevende plaatjes voor je. Heerlijk lang tafelen, het zonnetje op je gezicht, een drankje in de hand en alle zorgen zijn voor morgen… Ontspannen genieten, daar gaat het om daar bij die Middellandse zee! Maak van jouw tuin een rustgevende plek door gebruik te maken van aardse tinten. Door warme, maar neutrale kleuren aan te brengen, wordt je buitenplek al gauw een rustgevende oase. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zand
  • Beige
  • Ecru
  • Terracotta
  • Lichtgrijs

Ook wit zie je veel terug op je vakantie naar Italië, Spanje of Griekenland. Waarom? Zoals je weet kunnen de temperaturen daar flink oplopen en door veel gebruik te maken van witte en andere lichte tinten blijft het in de huizen lekker koel.

Vakantiesfeer in eigen tuin
 

Een Mediterrane tuin | Tuincentrum Eurofleur2. Mooie materialen

Oneffenheden op de gestucte schuurmuur, het grof ogende hout van de pergola of een net niet perfect aangelegde keienmuur voor de border? Het zijn allemaal uitingen van het ‘maak je niet druk’-motto waar ze in die warme landen bekend om staan. In landen rondom de Middellandse zee wordt met volle teugen geleefd en dat mag je zien. Houd dus je in achterhoofd dat het niet een te strakke en cleane bedoening moet worden. Kies bijvoorbeeld in plaats voor een strak gelegd tuinpad van grote tegels voor een slingerend paadje van grind of kiezels. Organische en natuurlijke vormen staan centraal in Mediterrane tuinen, dus deel je tuin vooral niet met al te veel rechte vormen in. Kies je toch voor een vierkant tegelterras? Maak ‘m dan extra speciaal door te kiezen voor een (keramische) tegel met een print. Zo’n tuintapijt nodigt uit tot urenlang borrelplezier en ook daar weten ze in het Zuiden wel raad mee.

 3. Verrassende beplanting

Onmisbaar in elke tuin, maar zeker ook in een Mediterrane buitenplek: beplanting! Je zou misschien denken dat er voor veel Mediterrane beplanting geen plek is in ons koude kikkerlandje, maar niks is minder waar. Er zijn genoeg planten die, met een beetje liefde en aandacht, ook in onze achtertuinen prima kunnen shinen. Denk maar eens aan klimplanten, zoals de Kamperfoelie of Toscaanse (!) Jasmijn, die zich een weg banen over de pergola. Zo zorg je direct voor een beetje natuurlijke schaduw en dus verkoeling. Geen enkele Italiaanse tuin kan natuurlijk zonder een olijfboom. Een Mediterrane tuin | Tuincentrum EurofleurMet zijn grove stam en prachtige kleine bladeren tovert zo’n boompje elke buitenplek om tot ontspannen vakantieoord. Zet ‘m in een grote terracotta pot voor een extra Mediterraan uiterlijk. Sowieso is het leuk om met een groot aantal aardewerk potten te werken. Zet er een aantal van verschillende groottes en hoogtes bij elkaar en maak er een speels tafereel van. Vul de bakken met exotisch ogende beplanting en vergeet natuurlijk de Italiaanse kruiden niet! Perfect wanneer je op die warme zomeravonden de barbecue aansteekt. Denk eens aan de volgende planten:

  • Lavendel
  • Trompetbloem
  • Vijg
  • Druif
  • Palmlelie
  • Magnolia
  • Citroenboom
  • Eucalyptus

Meer over de olijfboom



Mediterrane tuin aanleggen: kom langs bij tuincentrum Eurofleur!

Kom langs bij Eurofleur in Leusden om alles in huis te halen om van jouw tuin, terras of balkon een heerlijk vakantieoord te maken. Ook voor de juiste tuindecoratie ben je bij ons aan het juiste adres. Het wordt immers pas echt ontspannen genieten met een heerlijke loungeset en een fijne barbecue. Ontdek het zelf! Een deel van ons assortiment vind je in onze webshop. Voor ons gehele aanbod nodigen we je uit om langs te komen. Onze groenexperts vertellen je graag alles wat je moet weten om het beste uit jouw tuin te halen. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Vacatures