Onkruid vergaat wel!

Onkruid vergaat wel!

Onkruid is een verzamelnaam voor alle planten die groeien op een plek waar je ze liever niet hebt. In de meeste gevallen haal je het onkruid weg en is het binnen de kortste keren weer terug gegroeid. Het is belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen, zodat je er sneller en gemakkelijker vanaf komt. Wanneer je het met regelmaat doet, zal de plant nog klein zijn en niet diepgeworteld in de grond zitten. In deze blog leggen we je een aantal effectieve manieren uit om onkruid te verwijderen.  

 

Wieden met de hand 

De eerste en misschien wel de beste optie is het onkruid wieden met de hand. Doe dit met vochtig weer, dan is de grond nat en kun je onkruid met wortel en al verwijderen. Hou de plant stevig vast, zo dicht mogelijk bij de bodem, en trek het onkruid met de hele wortel uit de grond.  

Kokend water 

Gebruik kokend water voor het verwijderen van onkruid. Dit dood de plant én de wortel waarna je deze eenvoudig kunt verwijderen. Bij grotere en stevig geworteld onkruid moet je deze methode meerdere keren herhalen voordat het écht effectief is. Bij grotere oppervlaktes kun je beter een apparaat gebruiken die hete stoom produceert, dit zal een stuk sneller gaan.  

Onkruidbrander 

Een andere manier om onkruid uit te roeien is door deze bloot te stellen aan een hoge temperatuur door middel van een onkruidbrander. Dit is wel voor de korte termijn en minder effectief, omdat je de wortel niet dood. Het onkruid zal snel weer terug groeien. 

Schoffelen 

Schoffelen is een andere methode die goed werkt. Tijdens het schoffelen maak je het onkruid los van de bodem en blijft de grond losliggen. De wortels van het onkruid kan zich zo niet wortelen, waardoor de plant uitdraagt en afsterft. Tip: doe dit met droog weer.  

Voegenkrabber of onkruidborstel 

Heb je last van onkruid in de voegen? Gebruik dan een voegenkrabber of een onkruidborstel. Deze tools helpen je bij het verwijderen van het onkruid. Let er wel op dat je de wortel meeneemt tijdens het verwijderen, zodat de plant niet na een tijd weer terug groeit.  

Niet met huis-, tuin- en keukenmiddelen 

Wat wij zeker niet aanraden is het verwijderen van onkruid door middel van huis-, tuin- en keukenmiddelen, zoals azijn. Het is een effectieve manier, maar het is zeer schadelijk voor het milieu. De kans is groot dat je omringde planten beschadigd en bij veelvoudig gebruik kan de grond onvruchtbaar worden.  

 

Kom voor onkruid tools of andere producten langs in ons tuincentrum in Leusden. We helpen je graag verder met de bestrijding van jouw onkruid.   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Vacatures