Onkruid vergaat wel!

Onkruid vergaat wel!

Onkruid is een verzamelnaam voor alle planten die groeien op een plek waar je ze liever niet hebt. In de meeste gevallen haal je het onkruid weg en is het binnen de kortste keren weer terug gegroeid. Het is belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen, zodat je er sneller en gemakkelijker vanaf komt. Wanneer je het met regelmaat doet, zal de plant nog klein zijn en niet diepgeworteld in de grond zitten. In deze blog leggen we je een aantal effectieve manieren uit om onkruid te verwijderen.  

 

Wieden met de hand 

De eerste en misschien wel de beste optie is het onkruid wieden met de hand. Doe dit met vochtig weer, dan is de grond nat en kun je onkruid met wortel en al verwijderen. Hou de plant stevig vast, zo dicht mogelijk bij de bodem, en trek het onkruid met de hele wortel uit de grond.  

Kokend water 

Gebruik kokend water voor het verwijderen van onkruid. Dit dood de plant én de wortel waarna je deze eenvoudig kunt verwijderen. Bij grotere en stevig geworteld onkruid moet je deze methode meerdere keren herhalen voordat het écht effectief is. Bij grotere oppervlaktes kun je beter een apparaat gebruiken die hete stoom produceert, dit zal een stuk sneller gaan.  

Onkruidbrander 

Een andere manier om onkruid uit te roeien is door deze bloot te stellen aan een hoge temperatuur door middel van een onkruidbrander. Dit is wel voor de korte termijn en minder effectief, omdat je de wortel niet dood. Het onkruid zal snel weer terug groeien. 

Schoffelen 

Schoffelen is een andere methode die goed werkt. Tijdens het schoffelen maak je het onkruid los van de bodem en blijft de grond losliggen. De wortels van het onkruid kan zich zo niet wortelen, waardoor de plant uitdraagt en afsterft. Tip: doe dit met droog weer.  

Voegenkrabber of onkruidborstel 

Heb je last van onkruid in de voegen? Gebruik dan een voegenkrabber of een onkruidborstel. Deze tools helpen je bij het verwijderen van het onkruid. Let er wel op dat je de wortel meeneemt tijdens het verwijderen, zodat de plant niet na een tijd weer terug groeit.  

Niet met huis-, tuin- en keukenmiddelen 

Wat wij zeker niet aanraden is het verwijderen van onkruid door middel van huis-, tuin- en keukenmiddelen, zoals azijn. Het is een effectieve manier, maar het is zeer schadelijk voor het milieu. De kans is groot dat je omringde planten beschadigd en bij veelvoudig gebruik kan de grond onvruchtbaar worden.  

 

Kom voor onkruid tools of andere producten langs in ons tuincentrum in Leusden. We helpen je graag verder met de bestrijding van jouw onkruid.   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures