4 tips voor een regenbestendige tuin

Tags:
4 tips voor een regenbestendige tuin

Onstuimig weer in Nederland. Veel regen kan een waterballet in je tuin veroorzaken. Zorg daarom voor een regenbestendige tuin! Dat voorkomt wateroverlast en zorgt tegelijkertijd voor een aantrekkelijke tuin. Fijn extra voordeel: het vergroot de biodiversiteit. Natuurlijk zien we allemaal liever zon, maar regenwater heeft ook een aantal voordelen voor jouw tuin! In dit blog geven wij een aantal tips om een waterballet in je tuin te voorkomen. 

Meer plant, minder tegel

Verharding van de tuin zorgt ervoor dat het water minder snel door de grond kan zakken. Water stroomt hierdoor te snel naar de afvoer en kan zelfs verstopping veroorzaken. Daarom raden we een goede balans aan tussen verharding en groen in de tuin. Deze verhouding is zo’n 40% verharding en ruim 60% groen. Toch niet zo fan van een groene tuin? Zorg er dan voor dat de tuin zo aangelegd wordt zodat het water aan meerdere kanten afgevoerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een afstroming richting een vijver of afvoer. 

Zorg voor hoogteverschil in de tuin

Een tuin met veel hoogteverschillen zorgt ervoor dat het water niet op één plek blijft staan tijdens zware regenbuien. Het voordeel hiervan is dat de hoger gelegen delen van je tuin droger blijven en daardoor beter gebruikt kunnen worden. Een goede afvoer op de lager gelegen delen van de tuin is hier dan wel essentieel.

Gebruik watervaste planten

Denk goed na over welke planten je in de tuin plaatst en in waar je de planten plaatst in de tuin. Niet iedere plant is namelijk geschikt voor een van de Hollandse buien. We adviseren je hier graag over in ons tuincentrum! Voor elke tuin zijn geschikte planten. 

Gebruik een regenton

Naast al de bovenstaande tips is het natuurlijk ook een mogelijkheid om het regenwater op te slaan in een zogeheten regenton. Water in je regenton kun je geweldig gebruiken voor het water geven van planten in je tuin. Het bevat daarnaast geen kalk, in tegenstelling tot het water dat uit de leidingen komt. Het kost geen drinkwater (leidingwater) en daarmee hoeft er minder grondwater opgepompt te worden. Het gebruik van regenwater uit de regenton is goed voor het milieu, je tuin én je portemonnee.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
De beste tips voor een stralende Monstera

In deze blog delen we de beste tips voor het laten floreren van jouw Monstera, van standplaats tot verzorging.

Lees meer...
tuinplanten
Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
tuintips
15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...
tuinplanten
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Vacatures