Hoe kom je van zilvervisjes af?

Hoe kom je van zilvervisjes af?

Bijna iedereen heeft ze wel eens in huis gezien: zilvervisjes. Het zijn kleine insecten zonder vleugels met een zilveren kleur en schubben. Ze leggen eitjes en kunnen zich zo snel voortplanten. Deze insecten zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen ze schade veroorzaken als ze in grote aantallen voorkomen. Ook zijn ze erg onhygiënisch en kunnen aan hun pootjes schimmels en bacteriën kleven die zo door het huis verspreid worden. Wil je weten wat je tegen zilvervisjes kunt doen? Dat lees je in deze blog.  

De oorzaak 

Zilvervisjes kunnen via verschillende wegen je huis binnenkomen. Ze kunnen meeliften met spullen die je mee naar binnen neemt, zoals kleding, tassen, boodschappen enz. Ook kunnen ze door kieren en naden je woning betreden. Daarnaast komen zilvervisjes op warme en vochtige plekken af. Ze zitten daarom vooral in de keuken, badkamer, kelder of toilet. Ze komen vooral voor in nieuwbouwhuizen, omdat hier nog jarenlang vocht uit hout en beton kan verdampen.  

Wat kun je tegen zilvervisjes doen? 

Om preventief actie te ondernemen tegen zilvervisjes kun je de volgende stappen uitvoeren.  

  • Maak je kieren en nader in je woning dicht met bijvoorbeeld kit. Hierdoor komen de zilvervisjes lastiger je huis binnen.  

  • Zilvervisjes komen op warme en vochtige plekken af. Hou daarom de temperatuur zo laag mogelijk en probeer regelmatig te ventileren.  

  • Verwijder de voedselbron van dit insect. Berg je eten goed op, maar ook papier. Ze zijn in staat om cellulose te verteren en zullen daarom ook veel te vinden zijn bij boeken of behang.  

Om zilvervisjes te bestrijden kun je de volgende stappen uitvoeren.  

  • Hou de luchtvochtigheid op minder dan 50%. Onder een luchtvochtigheid van 50% gaan zilvervisjes dood en de eitjes komen pas uit bij een luchtvochtigheid van 75% die een maand aanhoudt.  

  • Bestrijd zilvervisjes met spinnen. Spinnen houden van zilvervisjes, dus verwijder deze niet en laat de spinnenwebben hangen.  

  • Maak je eigen lokdoosje met een aardappel. Zilvervisjes zullen op de koolhydraten en de geur van de aardappel afkomen. Hol een aardappel uit en leg dit een nacht lang in een boterhamzakje. De volgende ochtend kun je het zakje dichtmaken met de gevangen zilvervisjes en kun je het zakje buiten weggooien. Ook kun je een zilvervisjesval in huis halen. Bekijk hier ons zilvervisjesval.  

  • Tot slot kun je ook gebruik maken van een spray tegen zilvervisjes. Schud de bus goed voor gebruik en houd het slangetje van de spuitdop op de plaats waar je de spray wilt hebben. Zorg dat de spray het oppervlak vochtig maakt. De spray zal wekenlang werkzaam zijn. Bekijk hier onze spray van Protect Home of de spray van HGX.  

Kom naar ons tuincentrum in Leusden en haal je benodigdheden om zilvervisjes tegen te gaan. Ook helpen we je in de winkel graag met het adviseren over hoe je het beste jouw zilvervisjes plaag kan bestrijden.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures