Hoe kom je van zilvervisjes af?

Hoe kom je van zilvervisjes af?

Bijna iedereen heeft ze wel eens in huis gezien: zilvervisjes. Het zijn kleine insecten zonder vleugels met een zilveren kleur en schubben. Ze leggen eitjes en kunnen zich zo snel voortplanten. Deze insecten zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen ze schade veroorzaken als ze in grote aantallen voorkomen. Ook zijn ze erg onhygiënisch en kunnen aan hun pootjes schimmels en bacteriën kleven die zo door het huis verspreid worden. Wil je weten wat je tegen zilvervisjes kunt doen? Dat lees je in deze blog.  

De oorzaak 

Zilvervisjes kunnen via verschillende wegen je huis binnenkomen. Ze kunnen meeliften met spullen die je mee naar binnen neemt, zoals kleding, tassen, boodschappen enz. Ook kunnen ze door kieren en naden je woning betreden. Daarnaast komen zilvervisjes op warme en vochtige plekken af. Ze zitten daarom vooral in de keuken, badkamer, kelder of toilet. Ze komen vooral voor in nieuwbouwhuizen, omdat hier nog jarenlang vocht uit hout en beton kan verdampen.  

Wat kun je tegen zilvervisjes doen? 

Om preventief actie te ondernemen tegen zilvervisjes kun je de volgende stappen uitvoeren.  

  • Maak je kieren en nader in je woning dicht met bijvoorbeeld kit. Hierdoor komen de zilvervisjes lastiger je huis binnen.  

  • Zilvervisjes komen op warme en vochtige plekken af. Hou daarom de temperatuur zo laag mogelijk en probeer regelmatig te ventileren.  

  • Verwijder de voedselbron van dit insect. Berg je eten goed op, maar ook papier. Ze zijn in staat om cellulose te verteren en zullen daarom ook veel te vinden zijn bij boeken of behang.  

Om zilvervisjes te bestrijden kun je de volgende stappen uitvoeren.  

  • Hou de luchtvochtigheid op minder dan 50%. Onder een luchtvochtigheid van 50% gaan zilvervisjes dood en de eitjes komen pas uit bij een luchtvochtigheid van 75% die een maand aanhoudt.  

  • Bestrijd zilvervisjes met spinnen. Spinnen houden van zilvervisjes, dus verwijder deze niet en laat de spinnenwebben hangen.  

  • Maak je eigen lokdoosje met een aardappel. Zilvervisjes zullen op de koolhydraten en de geur van de aardappel afkomen. Hol een aardappel uit en leg dit een nacht lang in een boterhamzakje. De volgende ochtend kun je het zakje dichtmaken met de gevangen zilvervisjes en kun je het zakje buiten weggooien. Ook kun je een zilvervisjesval in huis halen. Bekijk hier ons zilvervisjesval.  

  • Tot slot kun je ook gebruik maken van een spray tegen zilvervisjes. Schud de bus goed voor gebruik en houd het slangetje van de spuitdop op de plaats waar je de spray wilt hebben. Zorg dat de spray het oppervlak vochtig maakt. De spray zal wekenlang werkzaam zijn. Bekijk hier onze spray van Protect Home of de spray van HGX.  

Kom naar ons tuincentrum in Leusden en haal je benodigdheden om zilvervisjes tegen te gaan. Ook helpen we je in de winkel graag met het adviseren over hoe je het beste jouw zilvervisjes plaag kan bestrijden.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Vacatures