Onze 7 favoriete schaduwplanten

Onze 7 favoriete schaduwplanten

In Nederland hebben we te maken met veel verschillende weersomstandigheden, waaronder weinig zon. Dit kan voor je sommige planten een negatief effect hebben wat kan leiden tot het overlijden van je planten. Onze tip: schaf schaduwplanten aan! Deze overleven het beste in de schaduw, dus ook perfect voor dat ene plekje in de tuin die altijd in de schaduw staat. In deze blog geven we je onze favoriete opties van schaduwplanten.

  1. De monnikskap (Aconitum) is een bloem die te herkennen is aan de vrolijke kleur en de bloem die de vorm heeft van een helm of een mokkikskap, vandaar de naam. Deze bloem overleeft het beste in halfschaduw of schaduw en bloeit het mooist in de zomermaanden.
  2. Longkruid (Pulmonaria) deze bloem bloeit het mooist in het voorjaar en staat het liefst in de schaduw. Longkruid is te herkennen aan de trompetvormige bloemen met een opvallende kleur.
  3. Gebroken hartje (Dicentra) is een rozige kleurige bloem in de vorm van een (tranend) hartje. Deze bloem staat het liefst in de halfschaduw en bloeit het mooiste in de maanden april-juni.
  4. Elfenbloem (Epimedium) bloeit het mooiste in de maanden april en mei. Deze bloem staat het liefst in de halfschaduw en is te herkennen aan de hartvormige bladeren.
  5. Salomonszegel (Polygonatum Multiflorum) bloeit het mooist in de halfschaduw in de maanden mei en juni. De bloem is gekenmerkt door de stengels met bladeren en rijen van wit gekleurde bloemen.
  6. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera) staat het liefst in de halfschaduw of schaduw en bloeit het mooist in de maanden april en mei. De bladeren hebben een herkenbare hartvorm en de bloemen een lichtblauwe kleur.
  7. Goudaardbei (Waldsteinia) is te herkennen aan de heldergele, boterbloemachtige bloemetjes die het mooist bloeien in de maanden april en mei. Zet deze plant in de zon, halfschaduw of schaduw en de plant zal tevreden zijn.

Kom voor al je schaduwplanten naar ons tuincentrum in Leusden. We helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste plant en adviseren je graag over hoe je deze planten het beste kunt verzorgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
Vacatures