Onze 7 favoriete schaduwplanten

Onze 7 favoriete schaduwplanten

In Nederland hebben we te maken met veel verschillende weersomstandigheden, waaronder weinig zon. Dit kan voor je sommige planten een negatief effect hebben wat kan leiden tot het overlijden van je planten. Onze tip: schaf schaduwplanten aan! Deze overleven het beste in de schaduw, dus ook perfect voor dat ene plekje in de tuin die altijd in de schaduw staat. In deze blog geven we je onze favoriete opties van schaduwplanten.

  1. De monnikskap (Aconitum) is een bloem die te herkennen is aan de vrolijke kleur en de bloem die de vorm heeft van een helm of een mokkikskap, vandaar de naam. Deze bloem overleeft het beste in halfschaduw of schaduw en bloeit het mooist in de zomermaanden.
  2. Longkruid (Pulmonaria) deze bloem bloeit het mooist in het voorjaar en staat het liefst in de schaduw. Longkruid is te herkennen aan de trompetvormige bloemen met een opvallende kleur.
  3. Gebroken hartje (Dicentra) is een rozige kleurige bloem in de vorm van een (tranend) hartje. Deze bloem staat het liefst in de halfschaduw en bloeit het mooiste in de maanden april-juni.
  4. Elfenbloem (Epimedium) bloeit het mooiste in de maanden april en mei. Deze bloem staat het liefst in de halfschaduw en is te herkennen aan de hartvormige bladeren.
  5. Salomonszegel (Polygonatum Multiflorum) bloeit het mooist in de halfschaduw in de maanden mei en juni. De bloem is gekenmerkt door de stengels met bladeren en rijen van wit gekleurde bloemen.
  6. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera) staat het liefst in de halfschaduw of schaduw en bloeit het mooist in de maanden april en mei. De bladeren hebben een herkenbare hartvorm en de bloemen een lichtblauwe kleur.
  7. Goudaardbei (Waldsteinia) is te herkennen aan de heldergele, boterbloemachtige bloemetjes die het mooist bloeien in de maanden april en mei. Zet deze plant in de zon, halfschaduw of schaduw en de plant zal tevreden zijn.

Kom voor al je schaduwplanten naar ons tuincentrum in Leusden. We helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste plant en adviseren je graag over hoe je deze planten het beste kunt verzorgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Vacatures