Zaaien en oogsten in september

Zaaien en oogsten in september

Het najaar staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor najaarsonderhoud en de tuin onder handen te nemen. Het onderhouden van je moestuin is namelijk een deel van het najaarsonderhoud. In de maand september zijn er genoeg zaadjes te zaaien of planten te oogsten. In deze blog nemen we je mee langs deze planten zodat jij nieuw leven in je moestuin kunt blazen.

Wat kun je zaaien in september?

Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om de temperatuur van de grond te checken. Dit kan namelijk per jaar verschillen in deze maand. Soms heb je een warme en droge september en soms juist een natte of koude maand. Check dus altijd eerst de temperatuur van de grond voordat je gaat zaaien.

Als eerste zijn er meerdere bladgroentes die je het beste nu kunt zaaien in je moestuin. Denk hierbij aan rucola, spinazie, kropsla, winterporstelein of veldsla. Heb je zin om binnenkort een salade uit eigen tuin te maken? Zaai deze planten dan deze maand nog.  

Wil je meer smaak aan je gerechten? Dan raden wij aan om te beginnen met het poten van knoflook. Vanaf september mogen de knoflooktenen de grond in. Ook mogen enkele soorten van de ui weer geplant worden, zoals de herfstplant-uitjes. Win-win situatie, want zo verras je je tafelgezelschap met gerechten op smaak en kun je gelijk vertellen waar deze smaakmakers vandaan komen.  

Wat kun je oogsten in september?

In deze maand kun je weer op de gezonde tour! September is voor vele groenten de perfecte tijd om te oogsten. In deze maand kun je o. a. tomaten, paprika's, komkommers, courgettes, pepers en aubergines oogsten. Tijd om weer aan de slag te gaan met gezonde gerechten.

Daarnaast is het ook tijd om de tuinkers en Oost-Indische kers te oogsten. Deze planten zijn leuk om als garnituur te gebruiken op je gerecht. Je brengt je gerecht van basic naar een culinair hoogtepuntje.

Kom voor al je moestuin benodigdheden naar ons tuincentrum in Leusden! We hebben alles van moestuinzaadjes tot aan moestuin tools in ons assortiment. Kom langs in onze winkel of shop de benodigdheden online via onze website.