Het gazon onderhouden met nat weer

Het gazon onderhouden met nat weer

De dagen worden korter en de temperatuur wordt kouder. In de ochtend is op het gazon ochtenddauw te zien en de lucht is vochtig. Ook valt er meer regen en is het grotendeels bewolkt. Dit herfstweer zorgt ervoor dat het gazon een andere behandeling vraagt dan de zomerse dagen. In het bijzonder het maaien van het gazon. In deze blog geven we je tips over hoe jij tijdens dit natte weer je gazon kunt onderhouden.

Tip 1: minder maaien

We zitten in de herfstperiode en gaan richting de winter toe. Het wordt steeds kouder, waardoor we het gazon minder moeten maaien. Door de kou en gebrek aan zonlicht heeft het gras moeite met het groeien en zal deze meer tijd nodig hebben tussen de maaibeurten. Ook kun je de grasmaaier op een hogere stand zetten, het liefst de hoogste. Zo heeft het gras voldoende bladlengte om extra energie op te doen voor de winter begint.

Tip 2: meer harken

Naast maaien raakt het gazon meer bezaaid met bladeren. Hark het gazon daarom regelmatig met een grashark om het vuil weg te halen. De combinatie van het natte weer en de bladeren kunnen er namelijk voor zorgen dat het gazon wordt aangetast. Met het harken van je gazon voorkom je mosvorming en blijft het gazon mooi.

Tip 3: maaien met nat weer

In deze tijd van het jaar is er vaak ochtenddauw aanwezig en regent het regelmatig. Dit betekent dat het gazon lastiger te maaien is. De vuistregel is als volgt: is het gazon nat? Maai het dan niet.

Wanneer het gazon nat is, ligt het gras plat. Hierdoor wordt het gras niet geleidelijk afgesneden, wat leidt tot lengteverschil of gemiste stukken. Ook kan het natte gras verstopping veroorzaken in de grasmaaier en kunnen de messen niet optimaal hun werk doen. Kortom: maai het gras niet met nat weer. 

Onze tip: maai voor een regenbui en zonder dauw. Wacht tot het gras droog is en begin dan met maaien.

Kom voor de juiste grasmaaier of andere producten voor jouw gazon naar Eurofleur of shop de producten online. Hier geven we je graag advies en beantwoorden wij graag jouw vragen over het gazon.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures