Kweek je eigen avocadoplant

Tags:
Kweek je eigen avocadoplant

Ben je ook een fan van avocado's? Wij wel. Voor de echte avocadoliefhebbers hebben wij een leuke blog. In deze blog nemen we je mee in hoe jij uit de pit van een avocado je eigen avocadoplant kunt kweken. Het is eenvoudig te stekken, maar vergt wel geduld. Dit geduld wordt uiteindelijk beloont met een mooie plant en eigen gekweekte avocado's die je vervolgens kunt verwerken in salades, guacamole of een lekkere avocadopasta.

Stap 1: heb je genoten van je avocado? Gooi de pit dan niet weg. Deze heb je nodig voor het stekken van jouw avocadoplant. Bewaar de pit en maak deze schoon, zodat je klaar bent voor stap 2.

Stap 2a: prik 3 stokjes in de avocadopit. Dit kunnen tandenstokers, lucifers of cocktailprikkers zijn. Leg de pit vervolgens op een glas met water terwijl die op de stokjes leunt. De pit moet niet helemaal in het water staan, maar alleen met de onderkant. Zet de plant in het licht, maar niet in direct zonlicht. Vervang het water om de 5 dagen en binnen twee tot acht weken zal er een wortel uit de pit groeien.

Stap 2b: een andere methode is door de pit in een bak met aarde te planten. Houd de grond goed vochtig, zodat er snel een mooie avocadoplant uit de pit groeit. Geef de plant regelmatig water en zet de plant op een goed waterdoorlatende grond. Zet de plant onder de 5 graden niet buiten, want anders zal de plant overlijden. Zet de plant wel in het licht, maar niet in direct zonlicht.

Stap 3: mocht de plant zeer goed groeien? Dan mag je deze bij een hoogte van 15cm terugsnoeien tot de stam van ongeveer 8cm. Op deze manier wordt het groeien van nieuwe takken en bladeren gestimuleerd. Ook kun je de plant verpotten in een grotere pot. De plant houdt van een vochtige grond, dus geef de plant zeker om de dag water voor optimale voeding.

Let op: bijna alles aan een avocadoplant is giftig. Het stofje dat hier de boosdoender is is: persine. Het is zeer gevaarlijk voor dieren, dus kijk met de avocadoplant goed uit voor je huisdieren. Mensen kunnen echter wel tegen deze stof.

Kom voor een mooie pot voor de avocadoplant, aarde of voeding naar Eurofleur. Ook helpen we je hier graag verder met overige vragen. Zien we je snel?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Geef je tuin een tropische vakantiesfeer

Ontdek onze tips voor exotische tuin- en potplanten plus sfeervolle accessoires die je helpen het vakantiegevoel vast te houden.

Lees meer...
Vacatures