Een milieuvriendelijke kerstboom: wat zijn de opties?

Een milieuvriendelijke kerstboom: wat zijn de opties?

Voordat je het weet zit je weer met familie rondom de kerstboom cadeautjes uit te pakken. Hoe gezellig! Voordat het zover is, is het uiteraard zaak om jouw huis en tuin onder te dompelen in hogere kerstsferen: kerstdecoratie, kerstverlichting en natuurlijk een kerstboom mogen niet ontbreken. Over de kerstboom, de hoofdrolspeler in jouw kersthuis, wordt in ons tuincentrum in Leusden elk jaar meer en meer de vraag gesteld hoe het zit met het milieu. Is het slimmer om voor een kunstkersboom te kiezen, wat zijn de voordelen van een echte boom op het gebied van duurzaamheid en maakt het nog uit welke soort echte kerstboom je in huis haalt wat betreft de Co2 voetafdruk? In dit blog geven je het antwoord op al deze vragen!

Het verschil tussen een kunstkerstboom en echte kerstboom

Om maar even kort door de bocht te beginnen: het is op dit moment niet bekend of een echte kerstboom of kunstkerstboom beter is voor het milieu. Dit komt door een aantal factoren die lastig te meten en dus te vergelijken zijn. Een kunstkerstboom is duurzamer in de zin dat je er jarenlang plezier van hebt, maar al met al schaf je wel een kunststof product aan. Plastic is uiteraard niet heel milieuvriendelijk. Echte kerstbomen worden elk jaar gekapt en weer opnieuw gekweekt; ook een niet heel duurzaam proces. Dus wat is nu de beste optie?

Kunstkerstbomen webshop



Een duurzame kerst

Het moge duidelijk zijn dat we leven in een consumptiemaatschappij. Zeker met kerst wordt dit voor iedereen meer dan duidelijk. Wat op het gebied van kerstbomen echter wel bij kan dragen aan een duurzamere toekomst, is dat lang met je boom doen de milieubelasting sterk vermindert. Herplant bijvoorbeeld een echte boom, uiteraard met kluit, na de feestdagen in de tuin. Je tuin wordt er mooier van en je kan het jaar erop opnieuw je boom versieren met kerstverlichting. Ook voor een kunstkerstboom staat het gebruik centraal: zet meerdere jaren achter elkaar dezelfde kunstboom in de woonkamer om het milieu enigszins te ontlasten.

Kerstbomen: wat is de meest duurzame keuzen? | Tuincentrum Eurofleur

Milieuvriendelijke kerst: 5 tips

Er zijn nog een aantal andere zaken die je in gedachten kunt houden wanneer je je steentje wilt bijdragen aan een eco-vriendelijker bestaan:

  • Koop een kerstboom vlakbij huis. De verre rit heeft meer impact op het milieu dan de kerstboom zelf;
  • We zeiden het al even: kies een kerstboom met een grote kluit in een pot om er ook na de kerst plezier van te hebben. Een kleine boom met een grote kluit heeft de grootste overlevingskans. Vergeet niet om ‘m veel water te geven;
  • Kies bij het kopen van een kunstkerstboom voor kwaliteit. Een kwalitatieve kunstboom is niet goedkoop, maar je zal er wel meer plezier van gaan hebben dan een goedkope variant die net wat minder echt lijkt;
  • Wist je dat afgedankte (kunst)kerstbomen in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling opleveren? Laat je kerstboom dus ophalen door de gemeente. Bij verbranding van de bomen op straat vervuil je de lucht echter wel enorm. Niet doen!;
  • Let ook altijd op de decoratie en verlichting die je koopt. Het moge duidelijk zijn dat LED verlichting beter voor het milieu is dan andere lampjes.

Kerstverlichting webshop




Tip! Er zijn kerstbomen die zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. Deze bomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of Planet Proof (voorheen Milieukeur). Een milieubewuste keuze!

Kom shoppen bij tuincentrum Eurofleur

Bij Eurofleur in Leusden vind je alles op het gebied van kerst! Nog heel even wachten en dan kan je ook weer voor echte kerstbomen bij ons terecht. Kunstkerstbomen hebben we wel al volop, ook in onze webshop! Houd bovenstaande puntjes in je achterhoofd en shop met een paar klikken alles wat je nodig hebt. Je bent uiteraard ook van harte welkom in ons tuincentrum. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen. Ho ho hopelijk tot snel!

Kom langs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Vacatures