Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Tags:
Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Van geel en oranje tot rood en bruin; de bladeren van de bomen krijgen weer de mooiste herfstkleuren. Ze vallen vervolgens op de grond, waardoor ze nat worden en langzaam gaan rotten. Wees dit voor, want dit proces kan lelijke plekken achterlaten in je tuin en vooral in het gazon. Daarnaast kun je hele leuke en handige dingen doen met deze afgevallen bladeren. Verzamel al de bladeren en lees in dit blog wat jij met je afgevallen bladeren kunt doen.

Het verzamelen van afgevallen blad

De eerste stap die je neemt is het verzamelen van de afgevallen bladeren. Dit kun je doen met behulp van een hark, bezem, bladblazer/bladzuiger of een grasmaaier op de hoogte stand. Daarnaast kun je ook een net spannen om de vallende bladeren op te vangen. Voor een vijver is dit aan te raden, zodat de bladeren niet in het water vallen en gaan zinken.

Heb je bladeren in een border, potten, struiken of bloemenpartij? Dan mag je hier het gevallen blad laten liggen. Deze laag is een goede voor de planten tegen de kou. Zie het als een wintervacht of een dikke jas voor je planten. Zorg dat vooral vorstgevoelige planten deze laag krijgen, zodat ze de winter goed doorkomen.

Maak een composthoop

Bladeren zijn in de natuur onderdeel van de natuurlijke kringloop. Wanneer ze verteerd zijn, zijn ze een voedingsbron van humus en mineralen. Ook beschermen ze wortels van planten tegen vorst en voorkomen ze bij een hevige regenval erosie en dichtslaan van de bodem.  

Hoe doe je dit? Verzamel de bladeren en schaf een compostvat aan. Als je handig bent kun je dit vat ook zelf bouwen. Zet dit vat in je tuin waar deze voldoende ventilatie krijgt en in de (half)schaduw staat. Vervolgens gooi je de afgevallen bladeren in het compostvat en wacht tot het bruikbaar is om je tuin mee te onderhouden. De compost is te gebruiken als voeding voor je planten en gazon.

Kom langs in ons tuincentrum in Leusden en haal alle benodigdheden in huis om jouw afgevallen bladeren te verzamelen en te gebruiken voor alternatieven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures