Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Tags:
Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Van geel en oranje tot rood en bruin; de bladeren van de bomen krijgen weer de mooiste herfstkleuren. Ze vallen vervolgens op de grond, waardoor ze nat worden en langzaam gaan rotten. Wees dit voor, want dit proces kan lelijke plekken achterlaten in je tuin en vooral in het gazon. Daarnaast kun je hele leuke en handige dingen doen met deze afgevallen bladeren. Verzamel al de bladeren en lees in dit blog wat jij met je afgevallen bladeren kunt doen.

Het verzamelen van afgevallen blad

De eerste stap die je neemt is het verzamelen van de afgevallen bladeren. Dit kun je doen met behulp van een hark, bezem, bladblazer/bladzuiger of een grasmaaier op de hoogte stand. Daarnaast kun je ook een net spannen om de vallende bladeren op te vangen. Voor een vijver is dit aan te raden, zodat de bladeren niet in het water vallen en gaan zinken.

Heb je bladeren in een border, potten, struiken of bloemenpartij? Dan mag je hier het gevallen blad laten liggen. Deze laag is een goede voor de planten tegen de kou. Zie het als een wintervacht of een dikke jas voor je planten. Zorg dat vooral vorstgevoelige planten deze laag krijgen, zodat ze de winter goed doorkomen.

Maak een composthoop

Bladeren zijn in de natuur onderdeel van de natuurlijke kringloop. Wanneer ze verteerd zijn, zijn ze een voedingsbron van humus en mineralen. Ook beschermen ze wortels van planten tegen vorst en voorkomen ze bij een hevige regenval erosie en dichtslaan van de bodem.  

Hoe doe je dit? Verzamel de bladeren en schaf een compostvat aan. Als je handig bent kun je dit vat ook zelf bouwen. Zet dit vat in je tuin waar deze voldoende ventilatie krijgt en in de (half)schaduw staat. Vervolgens gooi je de afgevallen bladeren in het compostvat en wacht tot het bruikbaar is om je tuin mee te onderhouden. De compost is te gebruiken als voeding voor je planten en gazon.

Kom langs in ons tuincentrum in Leusden en haal alle benodigdheden in huis om jouw afgevallen bladeren te verzamelen en te gebruiken voor alternatieven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Vacatures