Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Tags:
Maak een composthoop van je afgevallen bladeren

Van geel en oranje tot rood en bruin; de bladeren van de bomen krijgen weer de mooiste herfstkleuren. Ze vallen vervolgens op de grond, waardoor ze nat worden en langzaam gaan rotten. Wees dit voor, want dit proces kan lelijke plekken achterlaten in je tuin en vooral in het gazon. Daarnaast kun je hele leuke en handige dingen doen met deze afgevallen bladeren. Verzamel al de bladeren en lees in dit blog wat jij met je afgevallen bladeren kunt doen.

Het verzamelen van afgevallen blad

De eerste stap die je neemt is het verzamelen van de afgevallen bladeren. Dit kun je doen met behulp van een hark, bezem, bladblazer/bladzuiger of een grasmaaier op de hoogte stand. Daarnaast kun je ook een net spannen om de vallende bladeren op te vangen. Voor een vijver is dit aan te raden, zodat de bladeren niet in het water vallen en gaan zinken.

Heb je bladeren in een border, potten, struiken of bloemenpartij? Dan mag je hier het gevallen blad laten liggen. Deze laag is een goede voor de planten tegen de kou. Zie het als een wintervacht of een dikke jas voor je planten. Zorg dat vooral vorstgevoelige planten deze laag krijgen, zodat ze de winter goed doorkomen.

Maak een composthoop

Bladeren zijn in de natuur onderdeel van de natuurlijke kringloop. Wanneer ze verteerd zijn, zijn ze een voedingsbron van humus en mineralen. Ook beschermen ze wortels van planten tegen vorst en voorkomen ze bij een hevige regenval erosie en dichtslaan van de bodem.  

Hoe doe je dit? Verzamel de bladeren en schaf een compostvat aan. Als je handig bent kun je dit vat ook zelf bouwen. Zet dit vat in je tuin waar deze voldoende ventilatie krijgt en in de (half)schaduw staat. Vervolgens gooi je de afgevallen bladeren in het compostvat en wacht tot het bruikbaar is om je tuin mee te onderhouden. De compost is te gebruiken als voeding voor je planten en gazon.

Kom langs in ons tuincentrum in Leusden en haal alle benodigdheden in huis om jouw afgevallen bladeren te verzamelen en te gebruiken voor alternatieven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures