Welke kamerplanten zijn perfect om te stekken?

Tags:
Welke kamerplanten zijn perfect om te stekken?

Het stekken van kamerplanten is een ideale manier om jouw kamerplanten te vermeerderen en eventueel te delen met anderen. Ook voor jouw eigen urban jungle is het hartstikke leuk om zelf aan de slag te gaan met het stekken van kamerplanten. Daarnaast is het ook een handige manier om kamerplanten die niet meer mooi zijn een tweede leven te geven, want door deze te stekken verjongen ze als het ware. Veel verschillende soorten planten zijn te stekken, maar ze zijn niet allemaal even makkelijk. Vandaag delen we een aantal makkelijk te stekken kamerplanten en de beste tips om aan de slag te gaan met stekken. 

Het stekken van kamerplanten: op water of op grond?

Veel planten zijn te stekken door deze direct in de grond te zetten. Voor sommige planten werkt het beter om deze eerst in het water te zetten zodat de wortels kunnen groeien. De beste methode hangt af van de plant, dus van de makkelijke planten in dit overzicht delen we ook de meest eenvoudige manier om deze plant te stekken. Een belangrijke tip is in ieder geval wanneer je op water stekt, dat het belangrijk is om het water regelmatig te verversen. 

Kamerplanten die makkelijk te stekken zijn:

  • Aloë Vera: deze vormt zelf nieuwe kleine plantjes. Deze uitlopers kun je uit de pot halen en vervolgens in een eigen potje zetten met cactusgrond. Dan zal deze daar rustig verder groeien. 
  • Ananasplant: de moederplant van de Ananasplant heeft vaak jonge plantjes die erbij groeien. Deze kun je, wanneer de moederplant uitbloeit, oppotten in een eigen pot. 
  • Chinees lantaarnpaaltje: een stukje van deze plant kun je afknippen en in een laagje water zetten. Er zullen dan langzaam worteltjes vormen die je in een eigen pot kunt planten. 
  • Monstera deliciosa: de gatenplant groeit snel, dus deze heeft regelmatig een grotere pot nodig. Wanneer deze plant echt een stuk groter wordt, kun je stekken nemen die je van de grote plant afhaalt. Zo kun je met een kleinere plant verder gaan in een kleinere pot en neemt de grotere plant meteen iets minder ruimte in. Voordat je de stekken in een nieuwe pot plant, kun je deze het beste in het water zetten totdat de wortels ontwikkeld zijn. 
  • Pannenkoekplant: de stekjes van de pannenkoekplant groeien aan de plant zelf. Wanneer deze groot genoeg zijn, kun je ze uitgraven en uit het plantje halen. Als ze al wortels hebben, kun je deze meteen in een ander potje planten. Wanneer ze nog geen wortels hebben, is het beter om het stekje eerst in het water te zetten. 

Zo kun je gemakkelijk kamerplanten stekken

Als je begint met de makkelijke planten kan het vrij eenvoudig zijn om kamerplanten te stekken. Veel planten hebben immers al kleine plantjes die je voorzichtig weg kunt halen om ze in een eigen potje te doen. De tussenstap van het laten weken in water is bij de meeste planten wel erg belangrijk voor de wortelvorming, maar verder zijn er weinig bijzondere aandachtspunten voor deze kamerplanten. Voordat je het weet kun je stekjes gaan uitdelen!

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures