Hoe zit het met de 'huilende' monstera?

Tags:
Hoe zit het met de 'huilende' monstera?

De monstera is een kamerplant die zeer geliefd is bij de kamerplanten fans. Het is een plant die relatief gemakkelijk te verzorgen is, maar het kan ook zo maar zijn dat je een 'huilende monstera' hebt. Een huilende monstera betekent dat er druppels aan de bladeren hangen. Er zijn ook andere soorten kamerplanten die wel eens 'huilen', ofwel druppels aan het blad hebben hangen. Wat betekent het wanneer de monstera huilt? En wat kun je hier aan doen? In deze blog leggen we het aan je uit!

Wat wordt er bedoeld met een huilende plant?

Een huilende plant of een huilende monstera betekent dat de bladeren druppelen. Er is hier ook een officiële benaming voor, dat is guttatie. Zijn het de emoties, is het een tekort aan water, of juist een overschot? We leggen je de fijne details uit van guttatie. Naast de monstera, kun je dit ook tegenkomen bij de alocasia en de bananenplant. 

Wat is de oorzaak van een druppelende monstera?

Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan. 'S nachts zijn de poriën van het blad gesloten, maar blijven de wortels wel water opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel water in het systeem van de plant komt. De plant lost dit vervolgens vanzelf op door water naar buiten te persen, in de vorm van de druppels die aan de bladeren hangen. Aan het einde van de nacht is de druk het hoogste binnenin de plant, dus 's ochtends valt dit vaak het meeste op. 

Wat kun je doen tegen het druppelende blad van de monstera?

Als je weet hoe de druppels aan het blad ontstaan, kun je hier gemakkelijker iets aan doen. Dat betekent dus dat je ervoor kunt zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Hoe je dit doet? Door minder water te geven, of minder water in één keer te geven kun je dit voorkomen. Zo kun je het water geven verspreiden naar vaker kleinere hoeveelheden. Houd er echter wel rekening mee dat het soms bij de plant hoort en er niet altijd iets aan te doen is om deze overdruk te voorkomen. 

Is het schadelijk wanneer het blad van de monstera druppelt?

Het ziet er wat afwijkend uit wanneer je druppels ziet hangen aan het blad, maar gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Guttatie is een normaal proces en is niet schadelijk voor de plant. Het kan je simpelweg laten zien dat je minder water kunt gaan geven, of het water geven wat beter kunt spreiden. Het kan natuurlijk wel vervelend zijn als de druppels op de vloer en de meubels vallen en hier vlekken achterlaten, dus als je dit vaak ziet bij een plant kun je eventueel de standplaats hierop aanpassen, of hier iets onder leggen ter bescherming.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 lentefrisse tuintips voor maart

Verheug je je ook zo op het nieuwe buitenseizoen? Ons tuincentrum helpt je op weg met deze 15 lentefrisse tuin- en balkonklussen!

Lees meer...
kamerplanten
Planten voor je bad- en slaapkamer

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in Leusden weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...
bloembollen
Toffe tulpen

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in Leusden vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...
tuinplanten
Kuip- en potplanten verzorgen

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...
Vacatures