Blaas nieuw leven in je kerstboom!

Tags:
Blaas nieuw leven in je kerstboom!

De kerstdagen zijn over en 2022 is van start gegaan. Het is tijd om alle kerstdecoratie op te ruimen en je kerstboom weg te doen. De kerstboom mag officieel tot Driekoningen op 6 januari blijven staan. Laat je hem langer staan? Dan brengt dit ongeluk volgens de verhalen. Heb jij al bedacht wat je met de kerstboom gaat doen? Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je die duurzaam zijn en gemakkelijk uit te voeren.

Ophaaldag

In alle gemeentes heb je een kerstboom ophaaldag. Je zet de kerstboom aan de weg en de gemeente neemt deze vervolgens mee om deze te verwerken tot compost. Naast de standaard ophaaldagen kun je de kerstboom ook zelf naar de gemeente brengen. Check op welke datum de ophaaldienst in jouw wijk komt.

Verplaats de boom naar buiten

De kerstboom is in de meeste gevallen nog een goede boom. Heb je de boom in pot, met kluit of kale wortel gekocht? Plant de boom dan opnieuw buiten. Het liefst wanneer het niet meer vriest buiten. Geef de boom voldoende water, zodat de boom aanslaat en je deze volgend jaar opnieuw kan gebruiken.

Daarnaast kun je de boom ook gebruiken voor de vogels. Hang deze vol met voeding voor vogels, zodat de boom vogels trekt. Het wordt de nieuwe thuis voor de vogels, waardoor je tuin verrijkt wordt met leuke dieren.

Compost

Daarnaast kun je ook zelf de boom als compost gebruiken. Als je een composthoop hebt kun je de boom hierin verwerken. Mocht je dit niet hebben, knip dan de takken af en verspreid deze over je planten. De takken van een dennenboom zijn namelijk voedend voor andere planten.  

Niet verbranden

Wat wij echt afraden, is het verbranden van de kerstboom. Bij de verbranding komen schadelijk stoffen vrij die slecht zijn voor zowel het milieu als  de mens. Ook is het gevaarlijk, omdat het vuur erg onvoorspelbaar is.

Momenteel is ons tuincentrum wegens de nieuwe maatregelen gesloten. Tot die tijd verwelkomen we je graag online via onze website. Ook kun je telefonisch alles bij ons bestellen. Hopelijk zien we je na 14 januari terug in ons tuincentrum.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures