Schimmel op je potgrond: Hoe kom je er vanaf?

Schimmel op je potgrond: Hoe kom je er vanaf?

We beginnen met goed nieuws: schimmel op je potgrond is niet schadelijk! De schimmels leven van de dode resten van je plant en tasten daarmee de plant zelf dus niet aan. Let op: Zit er schimmel op de plant zelf dan is dat minder goed nieuws, want daar moet echt iets tegen gedaan worden. Tegen schimmel op de potgrond hoeven we dus niets te doen, maar vaak willen we dat wel, omdat het er gewoonweg niet zo fris uitziet. In deze blog vertellen we je alles over de oorzaak van de schimmels en hoe je ze gemakkelijk kunt verwijderen.

Oorzaak schimmel op potgrond

Wat is de oorzaak van schimmel op je potgrond? Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. We noemen er drie:

  1. De potgrond is te nat
  2. De plant krijgt te weinig zonlicht
  3. De luchtvochtigheid is hoog en er is weinig frisse lucht

Als je met bovenstaande rekening houdt, kan je het in de toekomst in ieder geval voorkomen. Maar wat als je het al hebt?

De oplossing

Heb je nog niet heel veel schimmel dan kun je de schimmel gemakkelijk verwijderen met een lepel. Schep het aan de bovenkant eraf en laat de potgrond even drogen. Zodra het droog is, kun je er verse potgrond op strooien. Let er vanaf nu goed op dat je de plant pas water geeft als de grond droog is.

Komt de schimmel terug of is het al teveel om weg te lepelen, dan is het verstandig om de kamerplant te verpotten. Haal de plant uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde. Pas op voor de wortels! Maak de pot goed schoon en vul de pot met wat verse aarde. Strooi op de verse aarde kaneel, appelazijn en zuiveringszout en zet dan de plant weer terug in de pot. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Vragen over schimmels op planten of potgrond

Kom je er zelf niet helemaal uit? Je bent altijd welkom in ons tuincentrum op de kamerplantenafdeling. Vertel ons je probleem, dan helpen we je graag verder. Eurofleur is gevestigd in Leusden, vlakbij Amersfoort. Wij staan je graag te woord. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Vacatures