Verticaal tuinieren; dé oplossing voor jouw tuin

Tags:
Verticaal tuinieren; dé oplossing voor jouw tuin

De lente komt er weer aan. Tijd om de tuin weer klaar te maken voor het nieuw seizoen. Een leuke manier om dit te doen is Urban Gardening, beter bekend als ‘verticaal tuinieren’. Deze manier van tuinieren zorgt ervoor dat jij je tuin, groot of klein, opvrolijkt zónder dat het veel ruimte inneemt. Klinkt goed, toch?

Verticaal tuinieren is een trend waarbij je verschillende planten stijlt aan een muur of gevel in je tuin. De mogelijkheden bij verticaal tuinieren zijn reuze en zo kun je jouw tuin helemaal eigen maken. Om het makkelijker te maken hebben wij een stappenplan voor je opgezet:


STAP 1: Vind jouw stijl


Er zijn verschillende manieren waarop je een verticale tuin kunt maken. Zo kun je al beginnen met een pallet waar je de planten los in poot. Hiervoor heb je dus weinig spullen nodig, maar kun je alsnog een mooie tuin creëren. Ook kun je kiezen voor rekken waar je eenvoudig potten aan hangt. Dit zorgt voor een industriële look en maakt de tuin stoer. De potten kun je ook helemaal zelf organiseren. Ga je voor rustieke gevlochten potten of kies je voor stoere steenachtige bakken?
Bij de derde stijl kun je kiezen voor een landelijke aanpak. Maak een aantal houten bakken vast aan de muur of gevel in je tuin. Simpel, maar toch verandert de tuin. Keuze genoeg voor het creëren van een eigen stijl dus!
 

STAP 2: Welke tuin heb je?


Het is belangrijk dat je van te voren bedenkt welke verticale tuin je hebt. Heeft jouw tuin veel zon? Of juist niet? Wat wil je uit je tuin halen? Er zijn drie grote lijnen waaruit je kunt kiezen: een schaduw-, moes- of siertuin. Hier pas je ook je planten op aan. Bij een siertuin fleur je de tuin op met bloemen in alle kleuren en maten. Deze tuin vraagt vaak veel zonuren. De andere optie is een moestuin, deze spreekt voor zich. Door een verticale moestuin aan te leggen verhoog je de nuttigheid van de tuin. Een schaduwtuin richt zich op planten die weinig tot geen zon nodig hebben. Ideaal dus voor tuinen die over weinig zonuren beschikken.
 

STAP 3: Kies je planten


Nadat je hebt besloten welke tuinsoort bij jouw tuin past, is het tijd om planten en bloemen te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een tuin vol mooie bloemen zoals viooltjes en lavendel. Zorg dan voor veel zon en weet dat deze tuin vaak om veel zorg vraagt. Deze tuin is gekoppeld aan seizoen veranderingen. Een tuin die hier ook mee te maken heeft, is de moestuin. Start jouw moestuin bijvoorbeeld met aardbeienplanten, slasoorten, radijsjes of tomaten. Heb je een schaduwtuin? Planten die niet zoveel zon nodig hebben zijn perfect voor jou schaduwtuin. Ook hier is de keuze groot. Zo kun je gaan voor varens, grassen of bijvoorbeeld het gebroken hartje. Schaduwplanten hoeven dus helemaal niet saai te zijn.


Klein ecosysteem


Op een verticale manier tuinieren is ook nog eens duurzamer. Door de planten die het minst water nodig hebben boven te hangen, en degene die het meest nodig hebben onder, laten de bovenste planten water los en komt dat uiteindelijk onderaan terecht waar het water het meest nodig is. Zo heb je een klein ecosysteem dat elkaar verder helpt. Dit scheelt veel water en maakt het tuinieren makkelijker.

 

Klaar voor jou verticale tuin?


Kom langs in onze winkel! Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin. Bezoek tuincentrum Eurofleur voor alle materialen voor jouw verticale tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Vacatures