Nederland: het land van de tulpen

Nederland: het land van de tulpen

De tijd van de tulpen is weer aangebroken! Althans bijna dan... Het is weer bijna lente en dat merk je. Het zonnetje begint weer te schijnen en de mensen gaan er weer op uit. Allemaal tekenen van de lentekriebels. En wat past er nou beter bij dit beeld dan de Nederlandse tulp?

Een vaas gevuld met de mooiste tulpen, helemaal in de lentesferen! Eén, twee dagen gaan voorbij en je tulpen zijn gaan hangen. Hoe kan dat toch? Bij tulpen is het vaak het probleem dat ze te hard groeien en dus snel uitgebloeid zijn of gaan hangen door de te zware bloemen. Wil jij dit kunnen voorkomen? In deze blog geven we je vijf tips om jouw tulpen mooi te houden.

 

Tip 1: Afsnijden, recht of schuin?

Er is nog wel eens onenigheid over hoe je de steel van bloemen moet afsnijden. Sommigen zeggen dat schuin afsnijden de beste manier is, omdat de tulpen dan meer water opnemen. Anderen beweren dat je juist bij tulpen de stengels recht af moet snijden. Op die manier nemen ze minder snel water op en rem je de groei. 

Maar hoe zit dat nou? Denk bijvoorbeeld aan een rietje, wanneer je deze aan de onderkant schuin afknipt krijg je niet opeens meer water binnen. Een schuine stengel zorgt er dus niet voor dat de bloem meer water op kan nemen. Maar waar is het dan wel goed voor? Wanneer je de steel recht afsnijdt kan er sneller water in blijven staan en kan de steel gaan schimmelen. Schuin afsnijden is dus de beste optie!

 

Tip 2: Maak gebruik van het verpakkingsmateriaal

Wanneer je een bos tulpen koopt zit er meestal papier of folie omheen. Gooi dit niet gelijk weg, maar maak er gebruik van! Zet de tulpen eerst een paar uur met het folie of papier in een vaas. Zo zorg je ervoor dat de tulpen gaan wennen aan die houding. Door de gewenning zullen ze langer rechtop blijven staan en zo heb je er langer plezier van.

 

Tip 3: Hoeveel water geef ik mijn tulpen?

Om snelle groei van jouw tulpen te voorkomen is het nodig om maar een klein laagje water in de vaas te doen. Tulpen zijn snelle drinkers en nemen veel en snel water in zich op. Met te veel water groeien jouw tulpen te hard, waardoor ze snel uitgebloeid zijn en gaan hangen. Ook is het goed voor de tulpen om het water elke dag te vervangen. Tulpen houden van koud en schoon water en zullen hierdoor langer mooi blijven.

 

Tip 4: Een hoge vaas zorgt voor steun

Niet alleen de folie of het papier kan helpen om jouw tulpen overeind te houden. Een hoge vaas is dé tip om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van de bloemen. Tulpen gaan nou eenmaal snel hangen, dus extra steun is altijd welkom. Met een hoge vaas geef je jouw bloemen de steun die ze nodig hebben en dit staat ook nog eens leuk op de tafel.

 

Tip 5: Overige tips

Naast de bekendste tips zijn er nog twee andere handigheidjes. Fruit is niet goed voor jouw tulpen, of eigenlijk té goed. Tulpen reageren heel erg op fruit wanneer ze er dichtbij staan. Hierdoor groeien ze extra hard en zullen ze snel uitbloeien. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw tulpen de juiste voedingsstoffen te geven. Er wordt dan al snel gedacht aan de voedingszakjes die je bij de bloemist of supermarkt bij een bos krijgt. Maar het kan ook makkelijker! Eén vijfcent muntje is al genoeg. Het koper waarvan de munt gemaakt is, is goed voor de tulpen. Door koper blijven ze langer sterk en blijven ze dus rechtop staan.

 

Ook zo’n zin in de lente?

Wij ook! Kom gezellig langs bij Eurofleur en kies de perfecte bos tulpen om jouw huis mee op te vrolijken. Onze medewerkers helpen jou graag met al jouw vragen. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze producten via onze website

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures