Nederland: het land van de tulpen

Nederland: het land van de tulpen

De tijd van de tulpen is weer aangebroken! Althans bijna dan... Het is weer bijna lente en dat merk je. Het zonnetje begint weer te schijnen en de mensen gaan er weer op uit. Allemaal tekenen van de lentekriebels. En wat past er nou beter bij dit beeld dan de Nederlandse tulp?

Een vaas gevuld met de mooiste tulpen, helemaal in de lentesferen! Eén, twee dagen gaan voorbij en je tulpen zijn gaan hangen. Hoe kan dat toch? Bij tulpen is het vaak het probleem dat ze te hard groeien en dus snel uitgebloeid zijn of gaan hangen door de te zware bloemen. Wil jij dit kunnen voorkomen? In deze blog geven we je vijf tips om jouw tulpen mooi te houden.

 

Tip 1: Afsnijden, recht of schuin?

Er is nog wel eens onenigheid over hoe je de steel van bloemen moet afsnijden. Sommigen zeggen dat schuin afsnijden de beste manier is, omdat de tulpen dan meer water opnemen. Anderen beweren dat je juist bij tulpen de stengels recht af moet snijden. Op die manier nemen ze minder snel water op en rem je de groei. 

Maar hoe zit dat nou? Denk bijvoorbeeld aan een rietje, wanneer je deze aan de onderkant schuin afknipt krijg je niet opeens meer water binnen. Een schuine stengel zorgt er dus niet voor dat de bloem meer water op kan nemen. Maar waar is het dan wel goed voor? Wanneer je de steel recht afsnijdt kan er sneller water in blijven staan en kan de steel gaan schimmelen. Schuin afsnijden is dus de beste optie!

 

Tip 2: Maak gebruik van het verpakkingsmateriaal

Wanneer je een bos tulpen koopt zit er meestal papier of folie omheen. Gooi dit niet gelijk weg, maar maak er gebruik van! Zet de tulpen eerst een paar uur met het folie of papier in een vaas. Zo zorg je ervoor dat de tulpen gaan wennen aan die houding. Door de gewenning zullen ze langer rechtop blijven staan en zo heb je er langer plezier van.

 

Tip 3: Hoeveel water geef ik mijn tulpen?

Om snelle groei van jouw tulpen te voorkomen is het nodig om maar een klein laagje water in de vaas te doen. Tulpen zijn snelle drinkers en nemen veel en snel water in zich op. Met te veel water groeien jouw tulpen te hard, waardoor ze snel uitgebloeid zijn en gaan hangen. Ook is het goed voor de tulpen om het water elke dag te vervangen. Tulpen houden van koud en schoon water en zullen hierdoor langer mooi blijven.

 

Tip 4: Een hoge vaas zorgt voor steun

Niet alleen de folie of het papier kan helpen om jouw tulpen overeind te houden. Een hoge vaas is dé tip om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van de bloemen. Tulpen gaan nou eenmaal snel hangen, dus extra steun is altijd welkom. Met een hoge vaas geef je jouw bloemen de steun die ze nodig hebben en dit staat ook nog eens leuk op de tafel.

 

Tip 5: Overige tips

Naast de bekendste tips zijn er nog twee andere handigheidjes. Fruit is niet goed voor jouw tulpen, of eigenlijk té goed. Tulpen reageren heel erg op fruit wanneer ze er dichtbij staan. Hierdoor groeien ze extra hard en zullen ze snel uitbloeien. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw tulpen de juiste voedingsstoffen te geven. Er wordt dan al snel gedacht aan de voedingszakjes die je bij de bloemist of supermarkt bij een bos krijgt. Maar het kan ook makkelijker! Eén vijfcent muntje is al genoeg. Het koper waarvan de munt gemaakt is, is goed voor de tulpen. Door koper blijven ze langer sterk en blijven ze dus rechtop staan.

 

Ook zo’n zin in de lente?

Wij ook! Kom gezellig langs bij Eurofleur en kies de perfecte bos tulpen om jouw huis mee op te vrolijken. Onze medewerkers helpen jou graag met al jouw vragen. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze producten via onze website

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures