Landelijke Compostdag 2022

Landelijke Compostdag 2022

Op zaterdag 26 maart is het weer Landelijke Compostdag. Gemeenten en afvalbedrijven door het hele land delen dan gratis compost uit om bewoners te bedanken voor het apart aanleveren van hun GFT-afval. Dat scheelt een hoop vervoer en de daarmee gepaard gaande nadelige effecten voor het milieu. Kijk op de website van jouw gemeente en in huis-aan-huisbladen of dat ook bij jou in de buurt gebeurt.

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren! Of je nu kiest voor grote compostbakken, composthopen in de tuin of een kleine wormencompostbak op je balkon, composteren kan altijd. Als je het maken van je eigen compost goed aanpakt, heb je straks gratis en voor niks je eigen honderd procent biologische plantenvoeding en grondverbeteraar. Ons tuincentrum in Leusden helpt je graag op weg.

Zelf composteren kun je makkelijk leren

Kijk eerst waar je plek hebt voor een composthoop, -bak of -ton. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende systemen op de markt, groot en klein, al dan niet met wormen. Met een 'bokashi-emmer' kun je zelfs binnenshuis resten uit de keuken laten fermenteren en daarna in de grond werken. Als je een grote tuin hebt en een handige klusser bent, kun je zelf met planken of pallets een of twee compostbakken in elkaar timmeren. Of maak ergens in een hoek van de tuin gewoon een losse composthoop.

Groen en bruin materiaal voor je composthoop, -bak of -ton

Goede compost bestaat uit een mix van zogenoemde 'groen' en 'bruin' tuin- en keukenafval. 

  • Groene materialen zijn stikstofrijk en vochtig, zoals onbespoten en onbewerkte groente- en plantenresten. 
  • Bruine materialen zijn koolstofrijk en droog, zoals takjes, klein gescheurde of geknipte lege wc-rolletjes en herfstbladeren. 
  • Bacteriën, schimmels, compostwormen, pissebedden en andere kleine bodemdieren zetten de groente-, fruit- en tuinresten voor je om in humusrijke compost.

Wat levert het op?

Compost bevat onmisbare voedingsstoffen voor planten, stimuleert het natuurlijke bodemleven en verbetert de structuur van de grond. Door het toevoegen van compost aan de planten in je tuin en plantenbakken vergroot je de hoeveelheid en diversiteit van de micro-organismen die voedingsstoffen voor de planten beschikbaar maken. Waardoor je planten beter groeien en bloeien.

Praktische composttips

  • Plaats een composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt. Als het aanhoudend regent, dek je de hoop tijdelijk af met een zeil of oud vloerkleed. Test de compost regelmatig: pak een handvol gemengd compostmateriaal en knijp er stevig in. Als er water uitloopt, is het vochtig genoeg. Zo niet: voeg wat water toe. Ook een compacte of afgesloten compostbak zet je het best op een plek met halfschaduw zodat de temperatuur in de bak of ton niet te hoog wordt.
  • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het composteerproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de zes weken om met een riek. Of gebruik een speciale beluchtingsstok. In een afgesloten bak of vat kun je het materiaal niet omscheppen of -zetten. Daar is een gevarieerde samenstelling van GFT en van groen en bruin materiaal extra belangrijk.
  • Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde lege wc-rolletjes en eierdoosjes.
  • Niet op de composthoop: botjes, vleesresten, brood, gekookte etensresten, vet, jus, houtskool, stofzuigerzak, kattenbakkorrels, kaaskorsten, visgraten, textiel, niet biologisch geteelde snijbloemen, dikke takken, zieke planten en bladeren, onkruid.
  • Afhankelijk van de materialen op de hoop of in het vat is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop of in de bak. Het voordeel van een wormencompostbak is dat je zowel vloeibare als gedroogde compost kunt ‘oogsten’. Beide vormen zijn zó rijk dat je ze moet verdunnen of spaarzaam moet uitstrooien, om een ‘overdosis bodemvitamines’ te voorkomen.

Kom langs in ons tuincentrum in Leusden voor de eerste benodigdheden voor het maken van je eigen 'zwarte goud' en vitaminebooster voor je tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
tuintips
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Vacatures