Bescherm je tegen de zon met een schaduwrijke tuin

Bescherm je tegen de zon met een schaduwrijke tuin

Is jouw tuin al ready voor de warme lente- en zomerdagen? We kunnen weer heerlijk buiten zitten en dat doen we dan ook allemaal. Genieten van zonnetje en de warmte. Maar te veel in de zon zitten is niet goed voor de huid. Het is dan ook belangrijk dat er altijd een schaduwrijke plek in de tuin te vinden is. Zo kun je altijd op een veilige manier genieten van het lekkere weer.

Schaduw creëren in de tuin is veel makkelijker dan je wellicht denkt. Je kunt het ook nog eens op vele verschillende en leuke manieren voor elkaar krijgen. Ben je benieuwd hoe je de tuin schaduwrijker kan maken en welke opties je hebt? In dit artikel geven wij jou een aantal tips over hoe je dit het beste kan doen.

Tip 1: maak gebruik van een parasol

De meest bekende manier om schaduw te creëren is de parasol. Er zijn heel veel verschillende soorten parasols, dus vind je er altijd één die goed bij jouw tuin past. Heb je een grote tuin en wil je een groot schaduwoppervlak hebben? Neem dan de zweefparasol. Deze parasols hebben wel een stang, maar die staat niet recht onder het midden van de parasol. Zo maak je optimaal gebruik van het hele schaduwoppervlak. Geen zorgen, ook voor een kleinere tuin is de parasol geschikt!

Heb je geen tuin maar wel een heel leuk balkonnetje? Dan is een balkon parasol wat voor jou! Een staande parasol wordt dan het meeste aangeraden, deze vangt namelijk de minste wind en zal daarom minder snel omvallen. Ook een parasol die je kan kantelen is handig voor op het balkon. Die parasols kan je eenvoudig met de zon meedraaien.

Tip 2: zet bomen en planten in

Een grote boom of plant zorgt voor meer schaduw in de zon. Daarnaast kleedt je ook de tuin direct leuk aan. Win-win! Je brengt kleur in jouw tuin en kunt creatief zijn met welke planten en bomen je gebruikt. Kies bijvoorbeeld een leuke fruitboom. De appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen worden groot en kunnen dus goed voor schaduw zorgen. Maar het allerleukste is natuurlijk het kweken van je eigen fruit.

Naast de fruitbomen zijn klimplanten ook een hele leuke optie. Laat hem omhoog klimmen en creëer zo een mooie, groene pergola. En het fijne: door al dat groen creëer je niet alleen schaduw, maar wordt de tuin ook nog eens stukken koeler.

Tip 3: maak een leuke zithoek met een pergola

Gebruik een pergola als leuke afdak in de tuin. De pergola is tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten te krijgen. Zo kan je de perfecte beschutting creëren en het ook nog eens super gezellig eruit laten zien. De pergola kan namelijk heel makkelijk gebruikt worden als groeiplaats voor een klimplant. Neem bijvoorbeeld een klimop, een blauweregen of een klimroos. Deze klimplanten versieren jouw pergola en maken jouw tuin helemaal af!

Ook zo enthousiast geworden over een schaduwrijke tuin?

Super leuk! Kom gezellig langs in ons tuincentrum en bekijk onze ruime collectie. Onze medewerkers helpen jou graag met al jouw vragen. Geen tijd om langs te komen? Neem dan een kijkje in onze online collectie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Vacatures