Bescherm je tegen de zon met een schaduwrijke tuin

Bescherm je tegen de zon met een schaduwrijke tuin

Is jouw tuin al ready voor de warme lente- en zomerdagen? We kunnen weer heerlijk buiten zitten en dat doen we dan ook allemaal. Genieten van zonnetje en de warmte. Maar te veel in de zon zitten is niet goed voor de huid. Het is dan ook belangrijk dat er altijd een schaduwrijke plek in de tuin te vinden is. Zo kun je altijd op een veilige manier genieten van het lekkere weer.

Schaduw creëren in de tuin is veel makkelijker dan je wellicht denkt. Je kunt het ook nog eens op vele verschillende en leuke manieren voor elkaar krijgen. Ben je benieuwd hoe je de tuin schaduwrijker kan maken en welke opties je hebt? In dit artikel geven wij jou een aantal tips over hoe je dit het beste kan doen.

Tip 1: maak gebruik van een parasol

De meest bekende manier om schaduw te creëren is de parasol. Er zijn heel veel verschillende soorten parasols, dus vind je er altijd één die goed bij jouw tuin past. Heb je een grote tuin en wil je een groot schaduwoppervlak hebben? Neem dan de zweefparasol. Deze parasols hebben wel een stang, maar die staat niet recht onder het midden van de parasol. Zo maak je optimaal gebruik van het hele schaduwoppervlak. Geen zorgen, ook voor een kleinere tuin is de parasol geschikt!

Heb je geen tuin maar wel een heel leuk balkonnetje? Dan is een balkon parasol wat voor jou! Een staande parasol wordt dan het meeste aangeraden, deze vangt namelijk de minste wind en zal daarom minder snel omvallen. Ook een parasol die je kan kantelen is handig voor op het balkon. Die parasols kan je eenvoudig met de zon meedraaien.

Tip 2: zet bomen en planten in

Een grote boom of plant zorgt voor meer schaduw in de zon. Daarnaast kleedt je ook de tuin direct leuk aan. Win-win! Je brengt kleur in jouw tuin en kunt creatief zijn met welke planten en bomen je gebruikt. Kies bijvoorbeeld een leuke fruitboom. De appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen worden groot en kunnen dus goed voor schaduw zorgen. Maar het allerleukste is natuurlijk het kweken van je eigen fruit.

Naast de fruitbomen zijn klimplanten ook een hele leuke optie. Laat hem omhoog klimmen en creëer zo een mooie, groene pergola. En het fijne: door al dat groen creëer je niet alleen schaduw, maar wordt de tuin ook nog eens stukken koeler.

Tip 3: maak een leuke zithoek met een pergola

Gebruik een pergola als leuke afdak in de tuin. De pergola is tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten te krijgen. Zo kan je de perfecte beschutting creëren en het ook nog eens super gezellig eruit laten zien. De pergola kan namelijk heel makkelijk gebruikt worden als groeiplaats voor een klimplant. Neem bijvoorbeeld een klimop, een blauweregen of een klimroos. Deze klimplanten versieren jouw pergola en maken jouw tuin helemaal af!

Ook zo enthousiast geworden over een schaduwrijke tuin?

Super leuk! Kom gezellig langs in ons tuincentrum en bekijk onze ruime collectie. Onze medewerkers helpen jou graag met al jouw vragen. Geen tijd om langs te komen? Neem dan een kijkje in onze online collectie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures