Maak jouw tuin vlindervriendelijk met deze 3 tips

Tags:
Maak jouw tuin vlindervriendelijk met deze 3 tips

Heb jij geen vlinders in jouw tuin? Dan heb je niet de juiste omgeving gecreëerd voor dit fladderende beestje. Hij is misschien klein, maar weet wel goed wat hij wilt. Voeding, beschutting en variatie. Dat zijn de belangrijkste dingen die helpen om vlinders naar jouw tuin te lokken. Want zeg nou zelf: iedereen wil deze vrolijke diertjes wel in zijn tuin hebben! In dit artikel vertellen wij jou alles over hoe je dit voor elkaar kan krijgen.

Tip 1: Heel veel nectar!

Wil je echt veel vlinders naar jouw tuin lokken? Dan staat voedsel altijd op één! Vlinders leven van nectar. Dit is een zoete stof die in verschillende nectarplanten zit. Wel verschilt het per plant hoeveel nectar erin zit en welke smaak het heeft. Vlinders zijn kieskeurig en zullen dus ook niet op elke plant afkomen.  

Er zijn dus speciale nectarplanten, want niet elke plant bevat nectar. De vlinderstruik is één van de bekendste, wat logisch is vanwege zijn naam. Daarnaast zijn in het voorjaar de wilg, sleedoorn, peperboompje en de hazelaar belangrijke leveranciers van nectar. In de zomer doen lavendel, koninginnenkruid, knoopkruid, ijzerhard, duizendblad en kattenkruid het goed bij de kleine vladderaars.

Let op! Wil je deze planten in jouw tuin laten bloeien? Kies dan altijd voor biologische zaadjes. Veel (bloemen)zaden worden met insecticiden behandeld. Wanneer deze zaden worden gepland verspreiden deze gifstoffen zich door de plant. Ook de nectar zal dan vol zitten met het gif. Dit zorgt ervoor dat de vlinders in jouw tuin worden vergiftigd. Dat is het tegenovergestelde van wat je wil bereiken!

Tip 2: Zorg voor hoge en lage beplanting

Vlinders zijn dol op de zon. Na een lange rit vliegen doen ze niets liever dan zonnebaden in een heg die hen beschermt tegen de wind. Het zijn koudbloedige diertjes, daarom is het belangrijk dat ze een goede plek hebben om op te warmen. Daarnaast is een heg een herkenningspunt voor een vlinder. Dat geldt voor alle planten en bloemen in jouw tuin.

De vlinder gebruikt bloemen en planten als herkenningspunten. Heb jij weinig variatie in hoogte in jouw tuin? Dat vinden vlinders een stuk minder fijn. Zo kunnen ze verdwaald raken of minder goed een partner vinden. Want een hoge heg of een boom kunnen ook als uitkijkpunten voor vlinders werken. Mannetjes vlinders kijken namelijk op deze manier uit naar een potentiële partner.

Tip 3: Kies voor een kruidentuin

Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar een kruidentuin is altijd een succes bij vlinders. Sommige kruiden produceren mooie bloemen met veel nectar wanneer ze in bloei staan. Hierbij kan je denken aan rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm of venkel. Een echt walhalla voor de vlinders dus!

Enthousiast geworden? Leuk! Kom gezellig langs bij Eurofleur en haal alles in huis om de vlinders een handje te helpen. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze online collectie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Geef je tuin een tropische vakantiesfeer

Ontdek onze tips voor exotische tuin- en potplanten plus sfeervolle accessoires die je helpen het vakantiegevoel vast te houden.

Lees meer...
Vacatures