Maak jouw tuin vlindervriendelijk met deze 3 tips

Tags:
Maak jouw tuin vlindervriendelijk met deze 3 tips

Heb jij geen vlinders in jouw tuin? Dan heb je niet de juiste omgeving gecreëerd voor dit fladderende beestje. Hij is misschien klein, maar weet wel goed wat hij wilt. Voeding, beschutting en variatie. Dat zijn de belangrijkste dingen die helpen om vlinders naar jouw tuin te lokken. Want zeg nou zelf: iedereen wil deze vrolijke diertjes wel in zijn tuin hebben! In dit artikel vertellen wij jou alles over hoe je dit voor elkaar kan krijgen.

Tip 1: Heel veel nectar!

Wil je echt veel vlinders naar jouw tuin lokken? Dan staat voedsel altijd op één! Vlinders leven van nectar. Dit is een zoete stof die in verschillende nectarplanten zit. Wel verschilt het per plant hoeveel nectar erin zit en welke smaak het heeft. Vlinders zijn kieskeurig en zullen dus ook niet op elke plant afkomen.  

Er zijn dus speciale nectarplanten, want niet elke plant bevat nectar. De vlinderstruik is één van de bekendste, wat logisch is vanwege zijn naam. Daarnaast zijn in het voorjaar de wilg, sleedoorn, peperboompje en de hazelaar belangrijke leveranciers van nectar. In de zomer doen lavendel, koninginnenkruid, knoopkruid, ijzerhard, duizendblad en kattenkruid het goed bij de kleine vladderaars.

Let op! Wil je deze planten in jouw tuin laten bloeien? Kies dan altijd voor biologische zaadjes. Veel (bloemen)zaden worden met insecticiden behandeld. Wanneer deze zaden worden gepland verspreiden deze gifstoffen zich door de plant. Ook de nectar zal dan vol zitten met het gif. Dit zorgt ervoor dat de vlinders in jouw tuin worden vergiftigd. Dat is het tegenovergestelde van wat je wil bereiken!

Tip 2: Zorg voor hoge en lage beplanting

Vlinders zijn dol op de zon. Na een lange rit vliegen doen ze niets liever dan zonnebaden in een heg die hen beschermt tegen de wind. Het zijn koudbloedige diertjes, daarom is het belangrijk dat ze een goede plek hebben om op te warmen. Daarnaast is een heg een herkenningspunt voor een vlinder. Dat geldt voor alle planten en bloemen in jouw tuin.

De vlinder gebruikt bloemen en planten als herkenningspunten. Heb jij weinig variatie in hoogte in jouw tuin? Dat vinden vlinders een stuk minder fijn. Zo kunnen ze verdwaald raken of minder goed een partner vinden. Want een hoge heg of een boom kunnen ook als uitkijkpunten voor vlinders werken. Mannetjes vlinders kijken namelijk op deze manier uit naar een potentiële partner.

Tip 3: Kies voor een kruidentuin

Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar een kruidentuin is altijd een succes bij vlinders. Sommige kruiden produceren mooie bloemen met veel nectar wanneer ze in bloei staan. Hierbij kan je denken aan rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm of venkel. Een echt walhalla voor de vlinders dus!

Enthousiast geworden? Leuk! Kom gezellig langs bij Eurofleur en haal alles in huis om de vlinders een handje te helpen. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze online collectie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures