Maak je eigen bijenhotel

Tags:
Maak je eigen bijenhotel

Bijen zijn een hele belangrijke voor de mens en de natuur. Zonder bijen is er geen bijenhoning en is 80% van de planten zijn afhankelijk van de bestuiving. Want dankzij bestuiving kunnen deze planten zich voortplanten. Zo is ruim driekwart van onze landbouwproducten afhankelijk van deze prachtige insectensoort.

Helaas zien we steeds minder en minder bijen. Tijd voor actie dus! Een bijenhotel is daar een goed voorbeeld van. Dankzij een bijenhotel kunnen de bijen hun eitjes leggen, wat zorgt voor een verdere voortplanting. En daarnaast staat het ook nog eens leuk in de tuin. En wees niet bang, want bijen blijven graag bij mensen uit de buurt. Dus je kunt het met een gerust hart ophangen. Klaar om je eigen bijenhotel te maken? Volg de drie stappen in dit artikel en maak je eigen bijenhotel! 

Stap 1: Een kamer voor elke bij

First things first. Bepaal welke materialen je in de kamer wil gebruiken. Bijen leggen hun eitjes in ‘gangen’, bijvoorbeeld in holle stengels van bamboe of in de gaten die in het hout zitten. Neem daarom deze hollen mee in je hotel.

Dit kun je doen door gebruik te maken van de stengels van bamboe of riet. Maar je kunt ook gaten in houtstronken boren. Hiervoor adviseren wij eiken-of essenhout. Deze boomsoorten verteren minder snel. Hartstikke duurzaam dus. Maar probeer je creativiteit hierin los te laten. Je kan namelijk ook voor houtensnippers, stro of bakstenen met gaten gaan. Zolang er gangen zijn, zullen de bijen jouw bijenhotel bezoeken.

Stap 2: Bouwen maar

Nu de materialen gekozen zijn, kan het echte werk beginnen: het bouwen van de muren. Ben jij een echte klusser? Dan kun je zelf het hotel maken met planken, spijkers en een hamer. Verschillende kamers, verdiepingen en vormen; leef je uit! Ben je niet zo handig? Dan kan je het hotel ook maken met een houten kist, krat of een conservenblik.

Zijn de muren af? Ga dan verder met het dak. Want voor een bijenhotel is het belangrijk dat het droog blijft. Wanneer de gangen te veel water opvangen, gaan de eitjes dood. Een spatje water is geen ramp, maar let hier wel goed op. Laat het afdak niet te ver uitsteken, want bijen zijn echte zonliefhebbers. Een puntdak op het hotel staat leuk in de tuin. Maar er zijn ook nog duizend andere variaties voor een dak waardoor jouw hotel helemaal bij jouw tuin past.

Stap 3: Tijd om het een plekje te geven

De beste plek voor je bijenhotel is naar het zuiden toe. Lukt dat niet? Zorg dan ervoor dat het op een zonnige plek en uit de wind hangt. Het is namelijk belangrijk dat het hotel voldoende zonlicht opvangt. Hierdoor blijven de eitjes warm en droog. Hang het voor de optimale bescherming tegen een muur aan. Is dat geen optie? Zorg voor een dikke houten wand en geef het een mooi plekje in de tuin.

Hulp nodig bij het bouwen van het bijenhotel?

Heb je vragen of heb je advies nodig? Kom dan langs bij Eurofleur en onze collega’s helpen je graag met de juiste kennis. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan ons aanbod op de website.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures