Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is al een tijd 'helemaal hip'. Zowel binnen als buiten. Van planten in hangmanden tot planten op standaards, tegen de wand, bungelend in de lucht in een bol van mos ('kokedama') of in een pot in een macraméhanger. Wanneer je een kale schutting of muur laat begroeien, ziet dat er veel mooier uit. Bovendien bevorder je er de biodiversiteit mee, werk je mee aan het afkoelen van de planeet en ga je wateroverlast tegen.

Verticaal tuinieren met hanging baskets

Eerder hadden we het op deze site al over bloemen in hangmanden en zakken die je aan de muur of schutting bevestigt. Eenjarig perkgoed – dat nu voordelig en volop verkrijgbaar is in ons tuincentrum in Leusden – is daar bij uitstek geschikt voor. Deze relatief kleine plantjes, waaronder vlijtige liesjes, petunia's, lobelia's en verbena's, bloeien eindeloos lang door. Zeker zolang je ze niet laat uitdrogen, ze af en toe vloeibare plantenvoeding geeft en de uitgebloeide bloemen telkens verwijdert, dan zijn het de hele zomer lang fleurige en kleurige blikvangers op je terras of balkon. Ook leuk om ze in een hanging basket of verticaal zakkentuintje hoog boven de grond op te hangen. 

Klimaatvriendelijk tuinieren

Wist je dat verticaal tuinieren bijdraagt aan een klimaatvriendelijke omgeving? Draag jij al bij aan het klimaat door middel van (verticaal) tuinieren? Ontdek de voordelen:

  • Begroeide borders, muren, schuttingen, pergola's en overkappingen bieden veel insecten en vogels beschutting, een plek om te nestelen en voeding.
  • Planten (die tegen een muur, schutting, pergola of overkapping groeien) hebben een verkoelende werking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld (vooral donkere, dus zwarte, antracietkleurige en donkerbruine) tegels en stenen.
  • Planten nemen bovendien water op waardoor je wateroverlast in jouw omgeving tegengaat. 

Kortom: er zijn alleen maar voordelen wanneer je de balkon-, gevel- of garagemuur, de schutting, de pergola of pilaren van de veranda of overkapping voorziet van levend groen en een kleurrijk gordijn. Wist je dat je er altijd wel ergens een plekje voor hebt, want zo véél fleur en kleur als ze verticaal bieden, zó weinig ruimte ze horizontaal (in de tuingrond of in een pot op het balkon of terras) innemen.

Bloemen op niveau

Voor planten met bloemen van én op hoog niveau neem je in ons tuincentrum een kijkje bij struiken op stam, zoals de klimroos en zuilvormige of goed op te leiden kuipplanten, zoals:

  • Mannentrouw (Plumbago)
  • Nachtschade (Solanum)
  • Mandevilla

Deze bloeien allemaal lang. Je kunt ze in een pot bijvoorbeeld ook mooi rond een obelisk of andere plantensteun draperen. Ga je met verticale bakken of potten aan de slag, dan zijn onderstaande planten zeer geschikt:

  • Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
  • Blauw schapengras (Festuca glauca)
  • Duizendknoop (Persicaria)
  • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)

Deze vind je ook in onze collectie, net als speciale voeding voor klim- en kuipplanten.

Ga aan de slag met verticaal tuinieren

Klimaatverandering valt niet meer te ontkennen. Draag jouw steentje bij aan een groenere omgeving en begin met verticaal tuinieren. In ons tuincentrum in Leusden vind je alles wat je nodig hebt voor een verticale moes-, bloemen-, of kruidentuin, zoals wandpotten, verticale plantenbakken, plantenzakken, wanghangers en hangpotten. Vraag onze medewerkers om advies als je er even niet uit komt. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste planten voor jouw verticale tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures