Direct of indirect grillen: het verschil en de voordelen

Direct of indirect grillen: het verschil en de voordelen

Jij als echte barbecuefanaat hebt vast wel eens een recept gezien waarin werd gesproken over indirecte hitte of het creëren van zogenaamde warmtezones. Wat is indirect grillen en wat is het verschil tussen directe warmte en indirecte warmte? Door de voordelen van beiden te kennen, kan je wezenlijk verschil maken met jouw kookkunsten. Tuincentrum Eurofleur vertelt je graag alle in’s en out’s van (in)direct grillen. Zo ga jij een héérlijke zomer tegemoet.

Wat is direct grillen?

Om maar met de deur in huis te vallen:

  • directe hitte betekent dat je je avondmaal boven de warmtebron gaart;
  • indirecte hitte betekent dat je je vlees, vis of groenten juist naast de warmtebron bereidt.

Wanneer je eten op de roosters direct boven houtskool of briketten klaarmaakt, gebruik je directe warmte. Direct grillen is de gemakkelijkste manier van barbecueën en daardoor ook de meest bekende. Direct grillen is ideaal om voor grote groepen hamburgers, kebab, kipfilet of groenten te bereiden. Omdat de gloeiend hete roosters heel snel veel warmte overbrengen, is je vlees, vis of groente lekker snel gaar. Zo krijg je ook die klassieke grillstrepen op je maal.

Let wel op: te veel intense hitte kan tot gevolg hebben dat vocht snel uit het voedsel trekt, waardoor je gerecht iets minder smakelijk wordt. Zorg er dus wel voor je de barbecue niet uit het zicht laat, want voor je het weet zit je droge kip te eten.

Barbecue online kopen


 

Wat is indirect grillen?

Wanneer je je voedsel op de roosters náást de warmtebron legt, gebruik je indirecte warmte. Bij indirect grillen wordt de warmte dus niet via de roosters eronder naar je eten overgebracht, maar door alle hete lucht die door de barbecue circuleert. Het is een proces dat bekend staat als convectiewarmte, en het is goed vergelijkbaar met de manier waarop je oven werkt. Aangezien indirecte hitte normaal gesproken niet zo intens is als directe hitte, is het een goede manier om voedsel dat een iets delicatere aanpak vereist te garen. Ook is indirect grillen geschikt voor gerechten die meer tijd nodig hebben om bij lage temperaturen te garen, zoals braadstukken, spareribs en briskets. Wees voorzichtig met het openen van de grill. Als je de deksel opent, ontsnapt al die warmte en het duurt even voordat de barbecue weer op temperatuur is. Indirect grillen kost misschien wat meer tijd, maar je krijgt wel dat malse en sappige stukje vlees waar je het eigenlijk voor doet.

Grill Guru barbecue kopen: direct of indirect grillen | Tuincentrum Eurofleur

Het combineren van direct en indirect grillen

Als je in recepten iets ziet staan over het instellen van "warmtezones" op de grill, betekent dit meestal dat je direct en indirect grillen combineert. Je creëert als het ware twee gebieden op je barbecue: eentje waarbij het eten direct onder de warmtebron ligt, en eentje náást de kolen of briketten. Deze verschillende zones geven je meer controle over de manier waarop je gerecht wordt verwarmd.  Natuurlijk kun je, afhankelijk van je recept en de grootte van je grill, meer dan alleen twee zones maken, maar twee is vrij standaard. Groenten kunnen snel garen boven de directe warmtebron, terwijl je biefstukje het rustig aan doet aan de indirecte kant van je BBQ.

Barbecue kopen bij tuincentrum Eurofleur in Leusden

Voor de beste barbecues ben je bij tuincentrum Eurofleur uiteraard aan het juiste adres. We hebben prachtige smaakmakers die jouw barbecuedroom compleet maken. Ben je al bekend met de grills en kamado’s van The Bastard of Grill Guru? Kom langs in ons tuincentrum om de barbecues te bekijken of vul eenvoudig je winkelmandje in onze webshop. We verzenden onze producten snel, goed verpakt en in de meeste gevallen helemaal gratis. Neem contact met ons op bij vragen!

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures