Zelf ananas kweken? Zo doe je dat

Tags:
Zelf ananas kweken? Zo doe je dat

Tropische vibes het hele jaar door. Wie wil dat niet? Met tropische planten en fruit heb je deze tropical vibes in een handomdraai heel het jaar door. Maar wat dacht je van plant en fruit in één? Simpel en stijlvol. Met ananasplant heb je dat voor elkaar.  

Nog leuker: je kunt zelf je eigen ananas kweken. Een ananas kweken is superleuk om te doen en je hebt daar ook niet veel voor nodig. Benieuwd hoe jij zelf je eigen ananas kweekt? Lees dan verder en volg de stappen.

Wat heb je nodig om zelf ananas te kweken?

  • Een ananas
  • 4 Tandenstokers
  • Een doorzichtige vaas, potje of een beker
  • Potgrond
  • Een leuke bloempot

Stappenplan zelf ananas kweken:

Stap 1: Ga voor de kroon

Pak de ananas en verwijder de kroon. Dat kan gemakkelijk door de kroon van de vrucht af te draaien. Lukt het niet? Probeer het dan voorzichtig met het mes af te snijden. Zorg ervoor dat er geen vrucht overblijfselen van ananas op de kroon blijven zitten. Was het desnoods af met water.

Stap 2: Verwijder de bladeren

Trek de onderste bladeren van de kroon af. Doe dit bij de eerste twee rijen. Zo belemmeren de bladeren de groei van de wortels niet.

Stap 3: Zet de kroon in water

Plaats je kroon in een doorzichtige vaas of pot met water. Is de rand van je vaas of pot te breed? Steek er dan vier tandenstokers in de onderkant van de plant. Balanceer dan de kroon met de tandenstokers op de rand van je vaas of pot.

Stap 4: Laat die wortels maar komen

Laat het dan vervolgens zes tot acht weken in de vaas kweken. Tijdens deze weken heeft de plant jouw verzorging en geduld nodig. Om de groei te stimuleren en onaangename geuren te voorkomen, kun je het water elke week verversen. Zijn de zes tot acht weken voorbij? Dan zijn je wortels als het goed is 5 tot 10 cm lang geworden.

Stap 5: Pot it like its hot

Potten maar! Vul je leuke bloempot tot twee centimeter onder de rand met aarde en plaats daar de kroon met nieuwe wortels in. Doe er dan vervolgens weer wat potaarde bij zodat hij goed stevig staat. Zijn de bladeren in de tussentijd bruin geworden? Verwijder ze nog niet af en laat je plant op kracht komen. Na een tijdje merk je dat de plant nieuwe bladeren aanmaakt. Dat is het teken voor jou om de bruine bladeren te verwijderen.

Stap 6: De verzorging

Geef je plant water via de kruin van de plant. En je zult merken dat je plant elke maand transformeert. De vrucht heeft wat tijd, verzorging, voeding, water en zon nodig om te groeien.  Maar na een tijd zul je merken dat je plant transformeert en op den duur zal ook jouw baby ananas gaan groeien.

Ga jij aan de slag?

Kom dan snel langs bij ons Tuincentrum Eurofleur en vind daar alle artikelen die je nodig hebt. Heb je vragen of advies nodig? Onze medewerkers staan je met vol enthousiasme te woord. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze webshop. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
vaderdag
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Leusden vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Vacatures