Tips tegen hittestress voor mens en dier

Tips tegen hittestress voor mens en dier

De aankomende dagen wordt het weer puffen, zweten en afzien van de hitte. Niet alleen voor mensen, maar ook voor geliefde huisdieren zoals honden en katten, en graag geziene tuingasten zoals vogels. Wat kun je in en aan de tuin doen om jezelf en anderen tijdens een hittegolf een beetje koel te houden? Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

7 tips voor meer koelte in de tuin

  1. Creëer schaduwplekken

Je kunt kiezen voor natuurlijke oplossingen, zoals een (parasol)boom, een begroeide pergola of houten overkapping, maar ook voor een trendy schaduwdoek of een mooie, grote parasol. Een 'parasolboom', zoals een linde of dakplataan, kun je snoeien en leiden zodat hij een natuurlijke parasol vormt. Klimplanten met bladeren die een schaduwrijk groen dak over een pergola of overkapping vormen zijn onder andere de druif, blauweregen, klimop, hop en bruidssluier.

  1. Geef wind de ruimte

Zelfs het kleinste briesje kan verkoelend werken. Sluit de tuin niet geheel af met schuttingen of muren, maar plant struiken en hagen op de erfafscheiding. Dat is ook veel beter voor de biodiversiteit. Hagen en struiken bieden nestelplaats en beschutting aan vogels en andere kleine dieren en bieden egels de mogelijkheid van tuin naar tuin te wandelen, op zoek naar voer (slakken!).

  1. Planten in plaats van tegels, bakstenen en bitumen

Een geheel betegelde tuin helpt zeker niet tegen de hitte, integendeel. Tegels houden de hitte vast, zeker donkere exemplaren. Planten en gras zorgen juist voor verkoeling. Dus: tegel eruit, plant erin! Vervang je terrastegels door gras of licht gekleurd grind of split. Daarmee voorkom je ook nog eens natte voeten wanneer er hoosbuien losbarsten, want het hemelwater kan dan in de grond zakken (en de omringende planten voeden).

Ook klimplanten tegen de muur van het huis, de garage of de wand van het tuinhuis of schuurtje zorgen voor verkoeling. In ons tuincentrum in Leusden vind je de mooiste exemplaren. Ontdek weelderig bloeiende (en geurende!) kamperfoelies, clematissen, klimrozen en trompetbloemen (Campsis). Kijk ook bij de klimmende eenjarigen, waar je ook veel insecten een plezier mee doet, zoals:

  • Chinees purperklokje (Rhodochiton)
  • Dagbloem of pronkwinde (Ipomoea)
  • Klokwinde (Cobaea)
  • Spaanse vlag (Mina lobata)
  • Suzanne-met-de-mooie ogen (Thunbergia)

We hebben het er al vaker over gehad op deze site van ons tuincentrum in Leusden, maar een 'groen dak' heeft dan ook echt enorm veel voordelen. Zo'n beplanting van Sedum, kruiden of inheemse wilde planten op het (garage)dak werkt niet alleen isolerend, maar vangt ook overvloedig regenwater én fijnstof op, ziet er mooier uit, werkt geluiddempend en is goed voor de biodiversiteit. En een groen dak produceert veel minder warmte dan een dak van bitumen, pvc of het rubberachtige EPDM.  

  1. Kabbelend, stromend en spetterend water

Alleen al het geluid van kabbelend of stromend water werkt verkoelend. Afhankelijk van de grootte van je tuin of balkon kun je een decoratief waterornament, een fonteintje in de vijver, een buitendouche of zwembad(je) plaatsen.

  1. Slim sproeien en gieten

Uiteraard moeten we in de steeds droger en warmer wordende zomers zuinig omgaan met water. Dat scheelt bovendien in de portemonnee in deze dure tijden. Je kunt potplanten en hangmanden vol bloeiende planten bij aanhoudende hitte in de (half)schaduw zetten. Plaats er in ieder geval ook een schaaltje of schotel onder, zodat er geen druppel water verloren gaat wanneer je ze begiet. 

De planten water geven is op zich een ontspannend klusje waar je zelf ook van opfrist, zeker wanneer je de tuinslang of zwenksproeier aanzet. Doe dit sowieso in de wat koelere ochtend of avond, want midden op de dag zal veel van het water in de brandende zon meteen weer verdampen.

Wanneer je de tuinslang gebruikt, is het raadzaam de waterstraal zo veel mogelijk direct op de grond te richten en dus laag te houden zodat het water goed in de aarde kan doordringen. Hetzelfde geldt voor het met de gieter water geven aan je potplanten; richt de straal op de potgrond en niet op de bladeren. Dan loopt het meeste water langs de pot, zeker bij grote bladplanten als hosta's.

  1. Drinkwater voor iedereen

Natuurlijk drink je zelf regelmatig water om uitdroging (en een zonnesteek!) te voorkomen, maar denk ook aan je huisdieren en kleine wilde dieren, zoals vogels en egels, die ook dorst hebben. Zet een drink- en badderschaal voor vogels en egels in de tuin en ververs of vul het water regelmatig bij. Wanneer je een platte steen in de waterschaal legt kunnen insecten daarop neerstrijken en veilig van het water nippen. Houd ook het waterniveau van de vijver op peil. Zorg voor voldoende vers en koel drinkwater voor je honden en katten, zowel binnen als buiten.

  1. Schaduw voor de hele beestenboel

Ook dieren waar je misschien niet meteen aan denkt kunnen last krijgen van de warmte. Zet een wormencompostbak, kippenhok of konijnenhok op een schaduwrijke plek. Of dek de bak of het hok af met een oud wit laken wat je eventueel af en toe nat maakt. 

Ons tuincentrum in Leusden wenst je een mooie zomer zonder oververhit te raken! Met de parasols, schaduwdoeken, waterschalen, vogel- en zwembadjes, klimplanten en nog veel meer verkoelends in onze collectie moet dat lukken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
tuinplanten
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Vacatures