Appels in overvloed

Appels in overvloed

Nu de dagen weer korter worden en het vaker gaat regenen zitten we steeds meer knus binnen. Op de bank, met een kleedje en een kop thee. Wat kan dit knusse gevoel nog beter maken? Een zelfgebakken appeltaart! Heerlijk die appel kaneel lucht door je huis wanneer de taart in de oven zit. Dat zorgt voor een warme sfeer in huis. Van september tot oktober is het piek appelseizoen, dan kan je de meeste appels plukken. Maar hoe maak je nou de beste appeltaart? Welke appels gebruik je hiervoor? Wees gerust, met deze tips maak je de allerlekkerste appeltaart!

Wat beïnvloed de smaak?

Iedere oma heeft wel een eigen geheime appeltaart recept, maar wat maakt nou het verschil tussen alle appeltaarten? Het begint met welke appel je kiest. Een Elstar zorgt voor een zachte vulling, maar een Goudreinet behoudt goed zijn vorm maar kan zacht worden. Een Jonagold heeft de meeste bite. Kan je niet kiezen? Je kan altijd harde en zachte appels combineren voor een gebalanceerde vulling.

Ook de bodem maakt een groot verschil. Wil je geen natte, brokkelige bodem? Zorg er dan voor dat de boter goed koud is tijdens het kneden, het deeg heeft kunnen rusten in de koelkast en je alles precies hebt afgemeten. Je kan ook wat paneermeel of custardpoeder tussen de boden en de vulling strooien, zodat je taart niet zo nat wordt van het bakken. Wil je een unieke bodem? Voeg dan wat basterdsuiker toe, dit karamelliseert tijdens het bakken en zorgt voor een mooie bruine bodem.

Het bakken en laten rusten is net zo belangrijk voor een goede taart als de voorbereiding. Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd en je deze tussendoor niet open doet, zo verlies je een hoop warme lucht. Maar let wel op dat je de oven niet warmer zet dan 180 graden, ook niet wanneer je taart nog niet gaar is. Laat na het bakken de taart eerst 10-15 min afkoelen. Daarna kan je heerlijk genieten van een warme appeltaart.

Wil je een unieke appeltaart? Voeg dan nog wat extra’s toe. Denk aan noten, karamel, speculaaskruiden, je favoriete likeur, een mooi bladerdeeg patroon op de bovenkant of een ander stuk fruit zoals perzik of abrikoos! Zo zal iedereen terugkomen voor jouw unieke appeltaart.

Appels over?

Je kan natuurlijk veel meer lekkers maken met appels! Denk aan appelmoes of appelcompote, appelrasp in je pannenkoekenbeslag, cake of thee. Bak appels als chips, met spruitjes of gestoofd met koolraap. De mogelijkheden zijn eindeloos en superlekker!

Ook aan de slag met je eigen appels?

Bij Tuincentrum Eurofleur hebben we een divers assortiment aan appelbomen. Of je nou voor een oude bekende gaat zoals de Elstar of wat nieuws wil proberen zoals de Pinova hebben wij een match voor jouw appelbehoefte. Appelbomen plant je het beste tussen november en maart zodat je in het appelseizoen optimaal kan genieten van dit fruit. Controleer altijd of je een eetbare appelsoort hebt gekocht. Zien we je snel?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Vacatures