Toffe tulpen

Tags:
Toffe tulpen

Op de derde zaterdag van januari wordt elk jaar gevierd dat het tulpenseizoen weer begint. Ze zijn nu volop verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Het is een van de meest populaire bloembollen en snijbloemen. Kortom, tulpen zijn toppers en als echte lenteboden dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Ons tuincentrum in Leusden viert de tulpentijd en geeft tulpentips.

Soorten tulpen

Er zijn ongelooflijk veel verschillende tulpen. Sommige blijven laag, andere worden heel hoog. Sommige bloeien in maart, andere pas in mei. Ze zijn er met dubbele en enkele bloemen en er bestaan ook geurende tulpen.

Een beknopt overzichtje:

 • Fosteriana-tulpen bloeien in maart-april en worden 20 tot 40 centimeter hoog
 • Kaufmanniana- of waterlelietulpen bloeien in maart-april en worden 20-30 centimeter hoog
 • Triumph-tulpen bloeien vanaf medio april, met bloemen met de klassieke, typische tulpvorm en worden tussen de 25 en 50 centimeter hoog
 • Greigii-tulpen hebben blad met kastanjebruine strepen, een lichte abrikozengeur en bloeien in april-mei
 • Lelietulpen hebben rond eind april lange, gepunte bloemen op stevige stengels
 • Pioentulpen bloeien rond eind mei en hebben heerlijk geurende, dubbele bloemen
 • Parkiet- of papegaaitulpen bloeien in mei met grillige, gefranjerde bloemen

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Bollen voor binnen en buiten

De minitulpjes die je nu in ons tuincentrum in Leusden in potten of glazen bakken kunt kopen kun je zowel buiten als binnen een plekje geven. Binnen zullen ze sneller uitgebloeid raken, omdat het er warmer is. Zet ze daarom in ieder geval niet boven of bij de verwarming. Als je tulpjes uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Knip alleen de uitgebloeide bloem eruit, maar laat het blad zitten en afsterven. Daar halen de bollen immers hun energie uit om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien.

Tips voor tulpen in de vaas

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

 • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water staan.
 • Snij met een schoon en scherp mes het uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoeding.
 • Tulpen groeien ook in een vaas altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen. Of snijd ze na een paar dagen opnieuw af en zet ze in vers water met snijbloemenvoeding.
 • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de tulpen geen goed doen.
 • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming en niet bij een schaal met fruit. Daardoor raken ze sneller uitgebloeid. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Kijk in ons tuincentrum in Leusden ook naar mooie tulpenvazen en naar de vele andere bloeiende bolletjes in potten, schalen, manden en bakken om al helemaal in lentesfeer te komen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Vacatures