De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Het voorjaar hangt in de lucht en onze groene vingers jeuken! We kunnen weer gaan genieten van de zachte, gezonde buitenlucht en aan de slag gaan met zaden, planten en bloemen. Maar natuurlijk ook met eetbare gewassen, zodat je straks kunt smikkelen en smullen van een rijke, gezonde en lekkere oogst. Er is overal wel plek te vinden of te maken voor verse groenten, kruiden en fruit. Ook in de siertuin en op het balkon.

Don't: dat je de moestuin eerst moet omspitten is gelukkig een achterhaald idee. Hiermee verstoor je alleen maar het bodemleven, waar de wormen en tal van micro-organismen hun goede werk doen. Dat is alvast een intensieve klus die je kunt afstrepen.

Do: onkruid wieden staat daarentegen altijd op de 'to-do-lijst'. Onkruid is nu nog makkelijk te spotten en te bestrijden voordat het de boel overneemt en zich uitzaait. En wist je dat je heel veel 'onkruid' ook kunt eten, zoals brandnetel, zevenblad, zuring, hondsdraf en paardenbloem? Zolang het niet bespoten is, is het zelfs zowel lekker als gezond.

5x makkelijk moes

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal foolproof groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Ons tuincentrum in Leusden zet vijf aanraders voor je op een rijtje.

1. Mediterrane kruiden

Klassieke keukenkruiden, zoals salie, lavendel, rozemarijn en tijm, zijn niet alleen smakelijk, maar ook mooi om te zien en bovendien bieden hun bloemen ook voedsel aan nuttige insecten, zoals bijen en hommels. Bovendien zijn ze allemaal langlevend, wintergroen en vorstbestendig en doen ze het ook prima in een pot of bak. Zolang ze maar voldoende zon krijgen. Grijsbladige kruiden, maar ook de rozemarijn en tijm, hebben bovendien weinig water nodig.

Groentje? Kies voor een makkelijke moestuin!

2. Bieslook

Natuurlijk ook een bekend en lekker keukenkruid, maar deze vaste plant is niet mediterraan. En gedijt niet alleen in volle zon, maar ook in halfschaduw. Bieslook moet je alleen af en toe water geven, want hij houdt van licht vochtige grond. Er bestaat ook Chinese bieslook, waarvan het blad wat grover, platter en breder is dan de gewone bieslook. Deze look bloeit met witte in plaats van lila bloempjes en de smaak is wat knoflookachtiger.

3. Aardbeien

Zolang de zomerkoninkjes maar voldoende zon, voeding en vocht krijgen gaan ze jarenlang mee. Je kunt ze ook heel leuk in een hangmand naar beneden laten bungelen. Ze zijn goed winterhard en hun blad blijft in milde winters ook mooi groen. In de volle grond moet je ze wat meer zorg bieden dan in een (speciale aardbeien-)pot of hangmand. Want als hun vruchtjes in de natte grond blijven liggen gaan die snel rotten. Dan is het zaak ze op tijd te oogsten of er een bedje van stro onder te leggen.

Groentje? Kies voor een makkelijke moestuin!

4. Rucola en andere soorten snijsla

Dit soort slasoorten kun je heel makkelijk zaaien, ook in potten en bakken. Daar kun je nu al mee beginnen. De zaadjes ontkiemen en groeien snel en kun je het hele jaar door opnieuw zaaien. Ze doen het zowel in de zon als schaduw, maar laat de grond niet uitdrogen. En houd slakken op afstand!

5. Eetbare bloemen

Mooi, makkelijk en lekker! Wat wil je nog meer? Je kunt eenjarige, eetbare zomerbloeiers heel makkelijk zaaien en er salades, gebakjes, ijsthee en toetjes mee opfleuren. En ze bloeien eindeloos lang. Denk aan komkommerkruid (Borage), Oost-Indische kers (lekker op een boterham met kaas, want licht peperig) en goudsbloem (Calendula). Probeer trouwens ook eens de bloemetjes van de lavendel en bieslook op tafel!

Alles voor de moestuin, van zaden, plantjes tot aardbeienpotten en plantenlabels, vind je in ons tuincentrum in Leusden. We wensen je een smakelijke en gezonde oogst van eigen kweek!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
tuinplanten
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
bijen
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Vacatures