Tuintips februari 2020

Januari is vaak een sombere en natte maand met temperaturen waarbij schaatsen heel ver weg lijkt. Februari daarentegen kan flink uithalen met een langere periode vorst en snijdende kou. Februari is ook de voorbode van het voorjaar. De dagen worden snel langer en de zon schijnt vaker. Later in de maand kan het al lenteachtig aanvoelen, versterkt door de bloei van o.a. sneeuwklokjes, toverhazelaar, winterakonieten, kerstroos, winterjasmijn en camelia.

Voorlopig is het nog opletten. Een vorstperiode van drie weken is namelijk geen uitzondering. In de tuin valt er dan niet zo veel te doen. Maar maak wel alvast een wensenlijstje. Denk terug aan het afgelopen jaar en waar je tegen aan liep.

Om uiteenlopende redenen kun je veranderingen wensen zoals meer groen in de tuin, een composthoop creëren, regenton of andere water verzamelsysteem aanschaffen. Of ga je dit jaar misschien voor een pergola, buitenkeuken, afdak voor haardhout of kwetsbare planten. Je kunt natuurlijk ook de gehele tuin opnieuw inrichten!

 

Bij vorst en sneeuw

Houd de buitenkranen nog maar even afgesloten. Flinke sneeuwval? Let dan op de grote massa sneeuw die op de coniferen blijft liggen. Deze kan flinke schade opleveren. Je kunt de sneeuw er het beste af halen.

Andere tips bij vorst en sneeuw:

  • Loop niet op het gazon, je kunt het gras kapot maken.
  • Probeer een paar openingen in de vijver te houden.
  • Denk aan de vogeltjes; voer ze bij met vetbollen, vogelpindakaas of met gewone stukjes fruit. Een schoteltje water met gaas erover is van essentieel belang als er geen sneeuw ligt.
  • Borstel de vogelhuisjes vast uit en repareer ze waar nodig.
  • Houdt hortensia’s in de gaten. De jonge knoppen zijn erg gevoelig. Trek er vliesdoek overheen bij stevige wind.

 

Vorstvrij weer

Onkruiden beginnen bij vorstvrij weer alweer flink te groeien, maar zijn extra makkelijk te verwijderen. Doe dit met de hand en schoffel zo weinig mogelijk.

Dit is een mooie tijd om de groene aanslag en mos van je bestrating en terras te verwijderen met een hogedrukreiniger. Hier heeft u het hele jaar plezier van. Strooi de voegen af met wit zand of brekerzand.

Strooi tuinkalk over gazon, moestuin en tussen de planten. Dit voorkomt verzuring van de grond en bevordert opname van de voedingsstoffen in het seizoen. Dit is niet zinvol bij zuur minnende planten zoals heide- en conifeerachtige.

 

Je kunt weer gaan snoeien.

De fruitstruiken- en bomen zijn aan de beurt! Let op; steenvruchten als kersen, pruimen, perzik e.d. worden in verband met kans op loodglansaantasting na de oogst pas gesnoeid.

Later in de maand kunnen groenblijvende heesters indien nodig worden gesnoeid. Let op; Walnoot, Esdoorn, Berk, Druif, Kiwi kunnen gaan bloeden. Deze kun je het beste pas snoeien als ze vol in blad staan of in het najaar. Struiken, bomen en klimmers die vroeg in het voorjaar bloeien het liefste niet snoeien als het niet nodig is.

Voor planten en verplanten van groenblijvende heesters wachten we liever nog tot maart met snoeien(als de omstandigheden het toelaten). Voor bladverliezende heesters en bomen is dit geen probleem.

 

Aanbod

Vanaf februari hebben we bij Eurofleur alles alweer aangevuld met bomen, heesters, klimplanten, fruit en vaste planten. Met name de planten uit Italië springen dan in het oog! De eenjarigen, kuipplanten, groenten en waterplanten laten nog even op zich wachten. Daarvoor is het nog te vroeg en te koud.

Fleur je tuin en terras op met violen en primula; deze zijn er nu volop! Camelia, corylopsis(schijnhazelaar), Hamamelis(toverhazelaar) en Cornus sibirica (rode kornoelje) geven kleur aan de tuin. Combineer dit met Helleborus en bolbloemen zoals narcis, crocus, blauwe druifjes e.d. en je hebt een prachtig arrangement voor de komende weken.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures