Op naar een duurzame tuin: help vogels de winter door!

Tags:
Op naar een duurzame tuin: help vogels de winter door!

Vogels helpen | Tuincentrum EurofleurKijk eens met een kritische blik naar je tuin! Is er wel genoeg groen, bijvoorbeeld om vogels van eten en beschutting te voorzien? Door meer vogels naar je buitenplek te lokken, kunnen bloemen zich sneller verspreiden en creëren we dus een groenere omgeving. Dat is momenteel belangrijker dan ooit. Vanwege de Nationale Tuinvogeltelling  28, 29 & 30 januari willen we je in dit blog graag vertellen hoe ook jij een milieuvriendelijk steentje kan bijdragen aan een groenere toekomst voor onze vogels.

Een milieubewuste tuin

Zoals je weet vormt klimaatverandering niet alleen voor mensen een bedreiging; ook voor onze tuindieren, zoals vogels, egels en insecten zijn de huidige veranderingen van grote impact. Grondwater dat nergens heen kan, de slechtere luchtkwaliteit en de vermindering van biodiversiteit zijn zomaar een aantal issues waar we de laatste jaren tegenaan lopen. Tijd voor verandering - en ook jij kan daaraan bijdragen! Dit kan al heel eenvoudig door je tuin, maar zelfs ook je balkon of terras een stukje milieuvriendelijker in te richten. We geven je een aantal tips waarmee vogels jouw tuin graag zullen bezoeken. Dat levert ook nog eens een gezellig en levendig tafereel op. Win win!

Tip 1: verwelkom vogels met meer groen

In tegenstelling tot wat velen denken, is het najaar een prachtig tuinierseizoen. Omdat de grond nog relatief warm is van het zomerzonnetje, maar ook al goed vochtig door de herfstbuien, zullen planten die nu de grond ingaan een lekkere kickstart krijgen. Wacht echter niet te lang, want vorst zal snel op bezoek komen… Steek die handen uit de mouwen en plant snel allerlei (inheemse) planten waar vogels gek op zijn. Ze vinden er immers hun avondmaal, maar ook beschutting, een nestplek en veiligheid.

Vogelvriendelijke beplanting:

  • Maagdenpalm (Vinca minor)
  • Ridderspoor (Delphinium elatum)
  • Zonnebloem (Helianthus annuus)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)
  • Taxus (Taxus baccata)
  • Liguster (Ligustrum vulgare)
  • Klimop (Hedera helix)
  • Dwergmispel (Cotoneaster)
  • Struikkamperfoelie (Lonicera tatarica)
  • Appelboom (Malus)

Extra tip! Zorg voor beplanting met verschil in hoogte. Van bodembedekkers tot hoge bomen; vogels zijn dol op een tuin die niet te gelikt voelt.

Vogelvriendelijk tuinieren



Tip 2: Voedsel voor vogels

Door onze volgebouwde steden met tuinen vol tegels en kunstgras wordt het voor vogels steeds lastiger om voedsel te vinden. We kunnen ze echter het gehele jaar door verwennen met speciaal vogelvoer. Hiervan krijgen ze meer vet op hun lijf en dus meer energie. Het is dan gemakkelijker om de winterse kou te overleven. Koop een voederbak of vetbolhouder en bijpassend voedsel op onze vogelafdeling. Wist je dat elke soort vogel net wat anders op zijn favorietenlijstje heeft staan? Het zal lastig worden om aan ieders wensen te voldoen, maar gelukkig worden de meeste vogels dolblij van onder andere:

  • Ongebrande en ongezouten pinda’s
  • Vogelzaad
  • Zonnebloempitten
  • Broodkruimels, maar niet teveel vanwege het zout
  • Fruitschillen
  • Vetbollen

De vogels worden het meest blij van een ontbijt. Na een koude nacht kunnen ze met het voer weer even opladen voor de rest van de dag. Zorg dat je niet teveel voer tegelijk geeft. Er is dan immers een grotere kans dat ratten, muizen of ander ongedierte jouw tuin bezoeken en ziektes verspreiden.

Tuintips: vogels voeren

 

Duurzame tuin vol vogels | Tuincentrum Eurofleur

Tip 3: Bescherming voor je tuinvogels

De eerder genoemde beplanting kan jouw vogelvrienden al voorzien van een fijn plekje om te schuilen. Een nestkastje kan dat ook. Je kunt ‘m in principe het gehele jaar door ophangen. In het najaar kunnen vogels vast wennen aan de plek, waardoor de kans dat het in het voorjaar een broedplek wordt toeneemt. Met een nestkast zorg je voor een warme plek in de winter. Daarnaast kan de vogel zijn energie opsparen, want hij hoeft zelf niet met een nest aan de slag. Hang het kastje op een hoge plek waar geen dikke takken of bladeren in de weg van de aanvliegroute zitten. Let erop dat de opening naar het noord- of zuidoosten is gericht.

Ga voor een gezonde biodiversiteit naar tuincentrum Eurofleur in Leusden

Steek de handen uit de mouwen en maak van jouw tuin een feestje voor onze tuinvogels. Kom langs bij tuincentrum Eurofleur en ontdek ons duurzame assortiment. Ook voor het nodige groen en het juiste gereedschap om de tuin naar een duurzamer niveau te tillen, ben je bij ons aan het juiste adres. Onze medewerkers staan voor je klaar om je van duurzame adviezen te voorzien. Neem contact op of kom langs! Zien we je snel in Leusden?

Kom langs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures