Bespaar water met de regenton!

Tags:
Bespaar water met de regenton!

Jaarlijks wordt er veel drinkwater gebruikt voor het besproeien van planten en bomen. En dit is zonde. Want er zijn andere manieren om je tuin water te geven. De oplossing: een regenton. Hier stroom het water in wat op het dak valt en via de regenpijp naar de ton wordt vervoerd. Handig om hiermee je buitenplanten water te geven in droge periodes.

Er valt jaarlijks zo’n 650 liter regenwater per m2 op het dakoppervlak. Dat is veel water. Dit water stroomt vervolgens via de regenpijp het riool in. Zonde! Een regenton is dus de perfecte oplossing voor in je tuin. Op deze manier krijg je veel regenwater tot je beschikking en bespaar jij drinkwater. Ontdek in dit blog hoe jij kraanwater kan besparen door regenwater op te vangen in een regenton.

De voordelen van een regenton:

  • Je gebruikt minder kraanwater voor het besproeien van je tuin.
  • Het regenwater wat jij opvangt stroomt niet door naar het riool en hoeft niet onnodig gezuiverd te worden.
  • Het regenwater bevat geen kalk. Dit is beter voor je tuin en ook voor je schoonmaakklusjes. Winwin! 

Waar kan ik regenwater voor gebruiken?

Geef je tuin water met het regenwater uit de regenton. Want wist je dat we jaarlijks 1.100 liter aan drinkwater gebruiken voor het besproeien van de tuin? Dit getal kun jij verlagen door het regenwater in een emmer of een gieter af te tappen en hiermee je buiten beplanting water te geven. Daarnaast bevat het regenwater geen kalk. Ideaal. Want hiermee kun je ook je auto wassen en de ramen schoon lappen.

Hoe sluit je een regenton aan?

Stap 1: Plaats je regenton naast de regenpijp. Als het mogelijk is, dan het liefst in de schaduw.

Stap 2: Installeer een verhoging en plaats daar je regenton op. Dit kan een bijpassend voetstuk zijn die je daarbij hebt gekregen of gekocht, maar een stapel tegels heeft ook dezelfde werking. Dankzij deze verhoging kun je straks gemakkelijker met je gieter of emmer bij het onderste kraantje van de regenton komen.

Stap 3: Meet de hoogte van de vulopening van de regenton ten opzichte van de grond. Markeer dit op dezelfde hoogte van je regenpijp. Hier komt vervolgens je vulautomaat in. Zo loopt het water terug de regenpijp in wanneer jouw regenton gevuld is.

Stap 4: Installeer nu de vulautomaat. Zaag een stuk van je regenpijp af. Houd hier rekening dat de vulautomaat hier goed in past. Sluit dan de vulautomaat aan op de regenton met het bijbehorende verloopstukje. Past alles goed? Lijm het dan aan elkaar vast met de pvc-lijm.

Stap 5: Tijd om je installatie te testen! Giet wat water via de regengoot door de regenpijp. Kijk of er geen lekkage ontstaat en kijk of het water via de vulautomaat in de regenton is gestroomd.

Op zoek naar een regenton?

Kom dan snel langs bij ons Tuincentrum Eurofleur of bekijk onze website. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures