Kamerplanten en hun verzorging: alles wat je moet weten!

Zoals je waarschijnlijk wel weet is tuincentrum Eurofleur in Leusden dé plek waar je de meest verse, sterke, bijzondere en knappe kamerplanten kunt vinden. Van klassiek tot trendy, van vettig tot prikkelbaar en van groot tot luchtzuiverend; kamerplanten zijn er anno nu in allerlei soorten en maten. Een bezoekje aan ons tuincentrum zal je dat zeker bewijzen! Door dagelijkse rechtstreekse inkoop op de bloemenveiling en kwekerijen en de juiste verzorging in onze kassen, koop jij een kamerplant van optimale kwaliteit: vers en sterk, en in veel gevallen ook nog eens uniek. Elke plant gaat door onze vingers, zodat we je die kwaliteit kunnen garanderen. 

Onze online kamerplanten showroom

Hoe verzorg ik mijn kamerplant?

Hoera! Je hebt een nieuwe prachtplant aan je kamerplantencollectie toegevoegd! Je hebt een bijpassende pot uitgezocht en de plant staat op een spot waar je er intens van kan genieten... Nu is het zaak 'm een zo'n mooi en lang mogelijk leven te bieden. Zelfs de makkelijkste kamerplant heeft naast een beetje liefde, óók voldoende aandacht nodig. Dit uiteraard in de vorm van de juiste bewatering, potgrond, voeding en hydrokorrels. Geen paniek, met onderstaande tips weet je precies wat je wel en niet moet doen om zo lang mogelijk van je knappe kamerplant te kunnen genieten.

Hoeveel water heeft een kamerplant nodig?

Alhoewel verschillende kamerplanten verschillende behoeftes hebben, geldt voor allemaal dat overdaad schaadt. Je past de hoeveelheid water die je geeft daarom het beste aan op de groeisnelheid en de wateropname van je plant. De meest gemaakte fout is dat de potgrond rondom de wortels van de plant te drassig wordt gehouden. Hierdoor is het lastiger om zuurstof en dus voedingsstoffen op te nemen. Vochtigheid is prima, natte voeten is een no-go. Geef dus liever te weinig dan te veel water en gebruik een goede kwaliteit potgrond, met een luchtige structuur. Ook is het belangrijk dat overtollig water weg kan lopen, bijvoorbeeld in een schaaltje.

Voeding voor je kamerplant

Achtergrond

Met een beetje liefde, aandacht en Eurofleur geef je jouw plant een happy home!

Grote, luchtzuiverende, trendy en bloeiende kamerplanten shop je bij Eurofleur!

Hoeveel licht heeft een kamerplant nodig?

Alle planten, in het wild en in je huiskamer hebben een goede bron van licht nodig. Over het algemeen geldt: hoe meer natuurlijk licht er in je kamer is, hoe beter dit is voor bijna elk type kamerplant. Toch hebben niet alle planten dezelfde behoefte aan licht. De Yucca, Ficus en Dracaena houden bijvoorbeeld van veel licht, zelfs directe zonnestralen. Hoe zonniger het is, hoe harder ze groeien. Varens en Azalea’s groeien daarentegen in het wild op schaduwrijke plekken. Daarom zijn zij meer gebaat bij een plekje in de schaduw. Check altijd de bijgeleverde plantinformatie óf vraag één van onze fleurexperts hoe het zit met de standplaats van jouw specifieke plant.

Wat is de beste potgrond voor kamerplanten?

Een goede kwaliteit potgrond kan het verschil maken tussen een gezonde bloeiende kamerplant en een plant die er maar wat zielig bijhangt. De ideale potgrond voor je kamerplanten heeft een luchtige structuur, een hoog gehalte aan witveen en een groot waterhoudend vermogen. In goede potgrond zitten ook voedingsstoffen in de vorm van organische meststoffen, die gelijkmatig worden afgegeven aan de wortels van je plant, zo heeft je plant de eerste tijd een goede basis om tot bloei te komen. Ontdek ons (online) aanbod potgrond van onder andere Asef en Pokon!

Potgrond & hydrokorrels

Hoe en wanneer bemest je het beste je kamerplant?

Heb je al eens gebruik gemaakt van onze oppotbalie? Jij zoekt een leuke pot uit en wij zorgen dat jouw plant hier volop in kan gaan shinen. Hier kun je uiteraard meteen even vragen hoe het zit met bemesten. Je kunt ervan uitgaan dat je kamerplanten in hun groeiperiode één keer per week een vloeibare meststof kunnen gebruiken. Deze voeg je toe aan je gietwater. In de winter zijn de meeste kamerplanten een slaapje aan het houden en is meststof niet echt nodig. Voor de exacte dosering lees je het beste het etiket van de meststof.

achtergrond

kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Planten voor je bad- en slaapkamer

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...

Wanneer moet je je kamerplant verpotten?

Ook hier geldt weer dat dit verschillend is per plant, lengte, groeiwijze en ga zo maar door. Je kunt ervan uitgaan dat de gemiddelde kamerplant iedere 3 tot 5 jaar toe is aan een grotere pot. als de potgrond wit uitslaat is dat een teken om te gaan verpotten. Voor planten die in de zomer bloeien, geldt dat je ze het beste in het vroege voorjaar verpot. Voor planten die in de winter bloeien is de herfst het ideale moment.

Kamerplanten verpotten, hoe doe je dat precies?

  1. Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels.
  2. Maak de potgrond eerst goed los en vul de pot er maar gedeeltelijk mee op. Let op dat je voldoende ruimte over laat voor de wortelkluit.
  3. Haal je kamerplant uit zijn oude pot, maak de wortels voorzichtig los en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond. Zorg dat, vóór het verpotten, de wortelkluit vochtig is.
  4. Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met potgrond. Laat een gietrand van ongeveer 2 centimeter over.
  5. Druk de potgrond lichtjes aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.

Grote, luchtzuiverende, trendy en bloeiende kamerplanten shop je bij Eurofleur!

Grote, luchtzuiverende, trendy en bloeiende kamerplanten shop je bij Eurofleur!

Wat zijn schadelijke insecten voor je kamerplanten?

Naast dat je kamerplanten een lust voor het oog zijn, zijn ze helaas ook een lekkernij voor bepaalde larven en mijten. De meest voorkomende insecten die schade kunnen toebrengen aan je kamerplant zijn de larven van de Varenrouwmug of de Spintmijt. De Varenrouwmug is een klein zwart onschuldig uitziend vliegje dat van jouw kamerplant graag zijn thuis maakt. De larven van dit vliegje eten zich rond aan de wortels van je plant. Gelukkig is er een goede en ook nog eens milieuvriendelijke oplossing voor dit, maar ook allerlei andere problemen. Kom langs om onze bestrijdingsmiddelen van Pokon en ECOstyle te ontdekken!

Niet vergeten!

Zie je door het aanbod soms het bos niet meer? Geen zorgen! Het belangrijkste is een goede potgrond, regelmatig bemesten en af en toe een goede controle om te zien of je kamerplanten geen last hebben van vervelende insecten. Naast vloeibare meststoffen en plaagbestrijding kun je de kamerplanten ook preventief beschermen tegen insecten met een spray of kiezen voor voeding middels voedingskegels in de potgrond, als je liever niet met vloeibare meststoffen werkt of bijvoorbeeld op vakantie bent! Kom langs bij Eurofleur in Leusden en laat je nog een beetje meer adviseren.

Openingstijden & contact

achtergrond

Met een beetje liefde, aandacht en Eurofleur geef je jouw plant een happy home!

Vacatures