Moestuin tips: indelen en zaaien

In het vorige blog hebben we het gehad over de verschillende moestuin-opties voor je tuin of balkon. Je kan een moestuin beginnen in een kweekkasje, tafel of zelfs in een pot. Weet je vervolgens niet hoe je de indeling bepaalt en de moestuin aanlegt? Wij vertellen het in dit vervolg!

De grondsoort kiezen

Nu je de moestuin gaat aanleggen, is de eerste stap het kiezen van de grondsoort. Gebruik speciale moestuingrond, want dit bevat meer voeding voor alle stekjes die moeten groeien. Bij Eurofleur verkopen we biologische moestuingrond van Pokon, die speciaal ontwikkeld is voor universeel gebruik in de moestuin; voor zowel binnen als buiten. De grond kan gebruikt worden als bodemverbeteraar, maar er kan ook rechtstreeks in geplant worden. De samenstelling van de grond zorgt voor meer lucht in de bodem. Hierdoor worden water en voedingsstoffen veel beter vastgehouden. Zo kunnen jouw kweekjes zich optimaal ontwikkelen!

Bepalen wat je wil gaan kweken

Nu de moestuingrond er is, kan het zaaien beginnen. Denk hierbij na over zaken als schaduw en zon. De meeste gewassen zijn zonaanbidders, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Voor het beste resultaat kan je het beste soorten uit één gewasgroep bij elkaar planten. Elke groep gebruikt namelijk zijn eigen voedingsstoffen.

 

Groenten

Hetgeen wat het meest gezaaid en geoogst wordt uit een eigen moestuin, zijn groenten. Groenten worden veel gegeten en hoe makkelijk is het als je ze uit eigen tuin (of balkon) kan halen? Wellicht wil je, als beginnende moestuinder, starten met groenten die gemakkelijk te zaaien en te onderhouden zijn. Voorbeelden hiervan zijn: tomaten, sperziebonen, snijbonen, courgettes, radijsjes, wortels en bietjes. 

Heb je maar weinig zon in je tuin of balkon? Groenten die het goed doen in de halfschaduw (3-6 uur per dag zon) zijn onder andere sla, spinazie, rucola, (snij)biet, worteltjes en mosterdblad.

 

Fruit

Ons grote assortiment fruitbomen en -planten, wordt (grotendeels) geleverd door De Fruithof. Alles wordt daar duurzaam geteeld. Alle planten zijn al in pot (op)gekweekt en kunnen daardoor het hele jaar door geplant worden. Alle fruitbomen zijn geschikt voor de particuliere tuin en geven ook écht lekkere vruchten. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Bij Eurofleur vind je alle fruitsoorten die je maar zoekt - van kiwi’s tot (wijn)druiven en appels.

Fruitsoorten als druiven en aardbeien doen het goed in warmte, dus kun je deze soorten het beste kweken in een kas. Perziken, nectarines en citrusvruchten daarentegen hebben geen warme temperaturen nodig om goed te groeien!

 

Kruiden

Je gerechten een verse smaak geven doe je met zelfgekweekte kruiden! De bekendste kruidsoorten zijn munt, bieslook, koriander en basilicum. Muntthee maken is nog nooit zo gemakkelijk geweest nu het in je eigen moestuin groeit! Koriander smaakt heerlijk in Oosterse gerechten en basilicum kan niet ontbreken over je Italiaanse pasta. Bieslook is niet alleen lekker bij bijvoorbeeld een boerenomelet, het ziet er ook nog eens leuk uit. In het voorjaar komen er namelijk prachtige, paarse bloemen in de bieslook. In deze periode is het kruid zelf wat minder sterk van smaak, maar de bloemen zijn om van te genieten.

Heb jij vragen nog vragen omtrent je eigen moestuin? Neem gerust contact met ons op of stel ze aan een medewerker in de winkel! We helpen je graag verder.