Wanneer en hoe moet ik lavendel snoeien?

Wanneer en hoe moet ik lavendel snoeien?

De lavendel is een zeer populair plantje. Hij blijft het hele jaar mooi en ruikt ook nog eens lekker. Ze zijn er in het roze, blauw en wit, maar de meest populaire blijft de donkerpaarse variant. Om jarenlang van de lavendel te kunnen genieten, moet deze op de juiste manier onderhouden worden. Lees hieronder hoe en wanneer je het beste je lavendel kunt snoeien.

Onderhoudsvriendelijke plant

De lavendel is een onderhoudsvriendelijke plant. Het enige wat de lavendel nodig heeft om jarenlang mooi te blijven, is een snoeibeurt op zijn tijd.

Lavendel snoeien

De lavendel heeft minstens twee keer per jaar een snoeibeurt nodig.  Als je lavendel niet snoeit, verandert de plant in een verhard bosjewaar geen nieuwe scheuten uitgroeien.  

Snoeien in het voorjaar

De eerste snoeibeurt vindt plaats in het voorjaar, zo halverwege maart. Snoei ongeveer een derde van de takjes af. Let erop dat je niet alle blaadjes wegknipt. De kans is dan zeer groot dat de plant niet meer uitloopt. Zodra de plant begint te bloeien en nieuwe toppen aanmaakt, kun je de eerste paar toppen wegsnoeien. Je stimuleert hiermee de vorming van nieuwe takjes onderin de plant. Zo krijg je mooie volle planten. 

Snoeien in het najaar

De tweede keer snoeien, kun je het beste eind augustus of begin september doen. In het najaar snoei je de uitgelopen bloemen met een heggenschaar. Met deze snoeibeurt wordt de plant getriggerd om nieuwe scheuten aan te maken. Let erop dat je niet lager snoeit dan de nieuwe scheuten. Hiermee voorkom je dat de plant kaal wordt en uit elkaar valt. De snoei in het najaar is ook geschikt om ervoor te zorgen dat je het plantje weer in ‘model’ kunt knippen.   

Lavendel drogen

Je kan je snoeiresten natuurlijk gewoon in de groencontainer gooien, maar je kun ze ook een tweede leven geven. De bloemen van lavendel zijn namelijk zeer geschikt om te drogen. Je droogt ze door ze op een plek te hangen met voldoende luchtcirculatie. Lavendel moet ongeveer 3 weken drogen. Als ze droog zijn, kun je de lavendel als een bosje ophangen of de bloemen eraf halen en er geurzakjes van maken.

Lavendel tegen muggen en wespen

Je zou denken dat iedereen gek is op lavendel, maar wist je dat muggen en wespen dat niet zijn. Zij houden niet van kruidige geuren en vliegen daarom met een grote boog om sterk geurende planten (zoals lavendel) heen. Lees hier meer tips over hoe je muggen en wespen kunt weren uit huis en tuin.