Top 5 winterharde en wintergroene planten

Top 5 winterharde en wintergroene planten

De naam verklapt het eigenlijk al: winterharde planten zijn de planten waarbij je ervan verzekerd bent dat ze bestand zijn tegen de Nederlandse winters. Gelukkig zijn er vele verschillende planten op te noemen, die je niet hoeft te beschermen of naar binnen hoeft te halen. Winterharde planten passen zich aan aan de temperaturen op het moment, bijvoorbeeld door hun blad te verliezen. Vandaag delen we een top 5 met stuk voor stuk verschillende en karakteristieke winterharde planten. Tijd om jouw tuin winterklaar te maken! 

Bezoek tuincentrum Eurofleur!



Wintergroene heesters, planten en bomen

De beplanting in de tuin wordt onderverdeeld in heesters, planten en bomen. Van de heesters is het vaak een groot voordeel als deze wintergroen zijn, omdat deze een border kunnen opvullen die 's winters anders wat kaal en leeg begint te worden. Wintergroene heesters behouden namelijk het blad, waardoor ze de wintertuin structuur en kleur geven. Ook zijn deze erg fraai als haag, maar dan wel op een beschutte plek. Heesters zijn namelijk door het aanhoudende blad erg gevoelig voor vorst en wind. In de top 5 hieronder delen we zowel winterharde planten als wintergroene planten, voor een mooie gecombineerde wintertuin!

Cortaderia winterharde tuinplant

Winterharde en wintergroene tuinplanten top 5

  • Een winterharde plant die in de winter groen blijft, is bijvoorbeeld de mooie Cortaderia. Dit is een siergrassoort met opvallende pluimen, die ook groen blijven in de winter. De pluimen maken het meteen een sierlijke toevoeging aan de winter tuin! 
  • Wintergroene planten én de bloei van bloemen? Deze combinatie kan gelukkig ook! Bijvoorbeeld met de veelal geliefde Rhododendron.
  • De verschillende soorten van de Olijfwilg, ook wel Elaeagnus zijn mooie varianten die met het mooie sierlijke blad een goede toevoeging zijn aan de wintertuin. Bijvoorbeeld de Elaeagnus ebbinge is opvallend dankzij het zilvergrijze blad. De Elaeagnus ebbingei ‘Gilt Edge’ en Elaeagnus ebbingei ‘Elaeador’ hebben een groen blad met een gele rand. Een andere populaire variant is de laeagnus ebbingei ‘Limelight’ met een gele opvallende vlek op het blad. 
  • De struikklimop, de hedera is gelukkig ook wintergroen. De  Hedera helix ‘Arborescens klimt niet, maar vormt een bolvormige struik met groene bloemen in september en oktober. De Hedera helix ‘Arbori Compact’ is een variant die hierop lijkt, maar deze blijft kleiner en wordt maximaal 50 centimeter.
  • Ook de bamboe is zowel wintergroen als winterhard. Eigenlijk behoort bamboe tot de categorie grassen, maar als wintergroene haag misstaat deze zeker niet!  

Tuinplanten

 

Winterharde tuinplanten Rhododendron | Eurofleur.nl

Combineer wintergroene en winterharde planten tot een mooie winter tuin

Winterharde planten zijn vaste planten die zich in de winter aanpassen, om daarna weer mooi in de lente over te gaan. Dat is natuurlijk een groot voordeel en zorgt voor een mooie stabiele factor in de beplanting. Daarnaast is het echter vaak erg fijn om bijvoorbeeld groenblijvende heesters te planten, zodat er ook in de winter voldoende groen in de tuin te vinden is. Winterharde planten laten namelijk vaak hun blad vallen, dus wat extra groen van de groenblijvende varianten is mooi mee genomen! Naast deze top 5 zijn er uiteraard nog vele andere soorten verkrijgbaar. Bezoek onze tuinplanten afdeling voor nog veel meer winterharde én wintergroene tuinplanten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures