Chrysant | Eyecatcher in huis

Chrysant | Eyecatcher in huis

Op zoek naar een echte beauty? Met haar roze, groene, rode, paarse, witte en crème bloemen vormt de Chrysant een prachtige eyecatcher in je huis. De Chrysant officieel Chrysanthemum, wordt zo'n 14 centimeter hoog en vindt haar oorsprong in Azië, maar voelt zich inmiddels helemaal thuis in ons kikkerlandje. 

Van Azië naar Nederland

In China en Japan is de Chrysant een erg populaire bloem die het volk hoog in aanzien heeft staan. Wist je bijvoorbeeld dat alleen edelen zich met de chrysant bezig mochten houden? En in Japan kreeg de chrysant het predicaat nationale bloem. Dit komt omdat de Chrysant symbool staat voor een lang en gelukkig leven op aarde. Rond 1690 kwam de prachtige bloem vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Europa en sindsdien mogen we volop genieten van haar uiterlijk.

Waar opletten bij de inkoop van Chrysanten?

Er zijn enkele punten waar je gemakkelijk op kan letten als je een Chrysant koopt.

  • Let op bruine plekken op de bloem en op smeulplekken op het blad: deze beauty is namelijk gevoelig voor Botrytis.
  • Pas ook op met de mineervlieg. Deze vlieg kan namelijk witte gangetjes in het blad maken, zonde!
     

Waar opletten bij de inkoop van Chrysanten?

Verzorgingstips voor de Chrysant

  • Zorg ervoor dat jouw Chrysanten altijd in een schone vaas met schoon water dobberen en verwen ze af en toe met snijbloemenvoedsel.
  • De bladeren van de Chrysant horen niet in het water te komen, dus haal de onderste bladeren (indien nodig) weg.
  • De steel van de Chrysant kun je zo'n 3 tot 5 centimeter afsnijden.
  • Plaats Chrysanten niet naast je fruitmand.
  • Houd de vaas met Chrysanten ver van een tocht, zon of warmte.

Verzorgingstips voor de Chrysant

Chrysanten bloembollen in de tuin planten

Ook leuk! Je kunt Bolchrysanten ook in de tuin planten of bijvoorbeeld in een border. Wil je graag een groepje bloembollen bij elkaar plaatsen? Zorg er dan ook voor dat je voldoende ruimte houdt tussen de planten, op die manier gaan ze niet tegen elkaar aan groeien. Zodra de plant gaat groeien, zal deze in omvang nog eens 30 cm toenemen. Het grote voordeel van het aanplanten van Chrysanten bollen is dat bij aankoop van de plant de knoppen al zijn gevormd, waardoor je er weinig omkijken naar zult hebben. Let's enjoy!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures