Hoe en wanneer snoei je een Japanse hulst?

Tags:
Hoe en wanneer snoei je een Japanse hulst?

De Japanse hulst (Ilex crenata) is tegenwoordig een populaire haag. Dit komt omdat hij dé vervanger van de buxus is. De buxus wordt niet meer gekweekt door de opkomst van de buxusmot. Veel mensen hebben hun hagen al weg moeten halen door dit beestje. Gelukkig is daar de Japanse hulst, die enorm veel op de buxus lijkt.

Het hele jaar is de Japanse hulst mooi vol en groen! Om hem mooi te houden moet je hem een aantal keer per jaar snoeien. Het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen, met het juiste gereedschap. In dit blog vertellen we je alles over het snoeien van de Ilex crenata.

Tuinplant



Wanneer de Japanse hulst snoeien?

De Japanse hulst moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Wil je hem nou écht mooi en vol houden? Bij de Japanse hulst geldt; hoe vaker hij gesnoeid wordt, hoe voller hij wordt. Snoei de Ilex voor het eerst in het voorjaar, in de maand juni. De tweede keer snoeien doe je in augustus. Tussen juni en augustus kun je hem nog eens vaker snoeien om de vorm goed te houden.

Het snoeien van de Ilex crenata

Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om te zorgen voor het juiste gereedschap; een scherpe heggenschaar, bijvoorbeeld één van deze scharen. Wanneer je een Japanse hulst snoeit, ontstaan er altijd snijwonden en met een botte heggenschaar zullen de wonden grover zijn. Snijwonden kunnen ervoor zorgen dat de bladeren uitdrogen en bij grove wonden gaat dit sneller. Maak je geen zorgen als haag toch kaal wordt en uitvalt. Na een aantal weken zul je zien dat Japanse hulst weer groen wordt.

Snoeigereedschap
 

Ilexhaag

In de meeste gevallen zal de Ilex crenata gebruikt worden als haag. Hierbij is het heel belangrijk dat de heggenschaar recht langs de haag gehouden wordt, anders krijg je gaten of ‘deuken’ in de haag. Heb je de heggenschaar recht? Top! Zorg dat je met een soepele beweging steeds langs de haag gaat en dat alle uitstekende takken worden gesnoeid. Hetzelfde doe je met de bovenkant; zorg dat je de heggenschaar echt goed recht houdt en check tussendoor of je niet per ongeluk wat meer omhoog of omlaag bent gegaan.

Ilexbollen

Heb je van die mooie bollen staan? Deze zijn ook vrij makkelijk te snoeien. Je begint bovenaan en gaat dan met de vorm van de bol naar beneden. Ook hierbij is het belangrijk tussentijds te kijken of hij wel goed bolvormig blijft. Alhoewel een ovale vorm ook mooi staat!

Overige Ilexvormen

De Japanse hulst wordt in allerlei vormen gesnoeid. Denk aan een spiraal of pom pom. Hierbij is het wel belangrijk om deze vier keer per jaar te snoeien om de vorm mooi en herkenbaar te houden. De vorm in een Ilexhaag krijgen is een hele klus en wordt vaak gedaan door de échte tuinkunstenaars, hier is niet een speciale manier voor. Het is eigenlijk boetseren met een Ilexhaag. Hiervoor kun je wel het beste een niet mechanische heggenschaar gebruiken, daarmee heb je meer controle over de vorm.

Snoei de Japanse hulst niet in de volle zon

Het geldt eigenlijk voor alle hagen en struiken. Snoei ze nooit in de volle zon! We hadden het net al over de snijwonden. Wanneer deze in de volle zon staan, is de plant binnen no-time uitgedroogd of zelfs verbrand. Dat komt niet ten goede van de mooie groene haag. Snoei dus altijd de Japanse hulst op een bewolkte dag, het liefste als het geregend heeft. Vochtige planten herstellen een stuk sneller! Daarnaast is het ook goed om je buxus af en toe voeding te geven.

Wil je meer weten over de Japanse hulst (Ilex crenata) of een mooi exemplaar aanschaffen? Kom eens een kijkje nemen in ons tuincentrum! We hebben verschillende vormen en maten in de aanbieding. Voor vragen staan onze medewerkers altijd voor je klaar.

Bezoek tuincentrum Eurofleur

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures