Hippe kamerplant: de Calathea

Hippe kamerplant: de Calathea

De Calathea is de perfecte huisgenoot: hij ziet er goed uit, zorgt voor een gezond leefklimaat en heeft geen keiharde eisen! Wel is het een plant waar geregeld wat liefde naartoe mag. Maar dat is helemaal niet erg, want deze trendy blikvanger mag een in het oog springend plekje. Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen: van rond en ovaal tot lancetvormig.  Ook zit er veel verschil de kleur van het blad en de bladtekening. Het blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met je mee dankzij een dag- en nachtritme. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van de sluitende blaadjes te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer. 

Calathea kopen | Tuincentrum Eurofleur

Herkomst 

Calathea groeit van nature in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Vandaar dat hij bij jou thuis ook graag op een warm en luchtvochtig plekje staat. Hij gedijt in zijn natuurlijke omgeving vooral in de buurt van grote bomen die het licht filteren. Er zijn veel verschillende Calathea's. Er zijn enkele soorten die bloeiend zijn en sommige zijn schitterende decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren. Er zijn kleine Calathea's en Calathea soorten die pan uit rijzen. Zo zijn er onder andere de volgende soorten:

  • Calathea Medallion - deze wordt gekenmerkt door de paarse onderkant van het blad
  • Calathea Zebrina - de naam zegt het al, de Calathea heeft een zebrapatroon op het blad
  • Calathea Ornata - de strepen op het blad zien eruit alsof ze geschilderd zijn. Ze zijn wit of roze van kleur
  • Calathea Orbifolia - de bladeren zijn wat groter en grover, maar hebben toch een minimalistische speelsheid 
  • Calathea Rufibarba - de wat spitsere bladeren zorgen ervoor dat er nog meer lucht wordt gezuiverd
  • Calathea Warscewiczii - deze variant valt op door de witte of roze bloemen die een aantal maanden per jaar te zien zijn

Calathea kopen | Tuincentrum Eurofleur

Calathea verzorging

De hippe kamerplant houdt niet van kou en staat graag redelijk licht en warm. Hoe bonter het blad, hoe meer licht deze mag vangen, maar kijk wel uit met direct zonlicht. Door 'm een donker plekje te geven kan namelijk de bladtekening verdwijnen. Zorg dat de temperatuur niet lager dan 12°C wordt. Het is geen crime om de Calathea te verzorgen, maar het is ook niet de meest makkelijke. Naar een cactus of vetplant heb je vaak geen omkijken, maar dat geldt niet voor de Calathea. Gelukkig ook maar, want de plant is te mooi om te vergeten! De kluit mag bijvoorbeeld altijd een tikkeltje vochtig aanvoelen. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur. Heeft je Calathea bruine punten? Dan is dat vaak een teken dat de Calathea te weinig water heeft gekregen, maar soms komt het ook door een te lage luchtvochtigheid. Je zou dan eventueel kunnen sproeien om de luchtvochtigheid te verhogen. Helaas het bruine of gele blad niet vanzelf weg, maar je voorkomt zo wel de bruine rand bij de nieuwe bladeren. 

Tip!: Merk je dat de Calathea wat slap is of dat de bladeren hangen? Dit kan een teken zijn dat je juist wat te scheutig met water bent geweest. 

Ontdek welke Calathea soorten wij in huis hebben! Kom langs bij tuincentrum Eurofleur voor deze en andere kamerplanten. Vers van de kweker! Ook voor bijpassende potterie bent u van harte welkom.

Tags: