Planten in de vensterbank

Planten in de vensterbank

Hoe groot of klein je ook woont, iedereen heeft wel één of meerdere vensterbanken in huis. De vensterbank is de perfecte plek om leuke woonitems op te zetten. Sterker nog, een lege vensterbank oogt maar saai en zorgt voor meer inkijk. Waarom je raampartij niet verrijken met een toffe kamerplant? Niet alle planten kunnen echter worden omgetoverd tot vensterbankplant. Vanwege de zon en verwarming is het een lastige plek. Er zijn gelukkig zat planten die wel blij worden van een plekje op jouw vensterbank. En nee, we gaan je niet zeggen dat je achter de geraniums moet gaan zitten…

Een vensterbank op het zuiden

Iedereen wil wel een tuin op het zuiden, aangezien je er de meeste zonuren hebt. Planten zijn echter niet per se dol op een plekje achter een zonovergoten raampartij. Toch zijn er een aantal mooie en trendy kamerplanten die zich niet zo makkelijk laten kennen.

 • Sansevieria (vrouwentong): kan goed tegen hitte en fel zonlicht. Wel mag ‘ie op deze plek een extra slokje water.
 • Musa (bananenplant): deze tropische vriend is qua zon wel wat gewend. Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag laat ‘m sneller groeien.
 • Aloë vera: het is knap als je deze vetplant kapot kan krijgen. Wel is het een plant die even aan zijn standplaats moet wennen.
 • Cactus: als er één plant is die wel tegen een stootje kan, is het de cactus. Hij kan bijzonder goed tegen droogte en warmte.

Vensterbankplant kopen | Tuincentrum Eurofleur

Een vensterbank op het noorden

Heb je een vensterbank op het noorden? Dan heb je een stuk minder zon. Misschien wat minder leuk voor jou, maar wel fijner voor je planten. Let er wel op dat je je plant geregeld een stukje draait, zodat deze niet naar één kant groeit of gaat hangen.

 • Zamioculcas: deze topper kan wel wat hebben. Hij gaat ook eerder dood van te veel, dan van te weínig water.
 • Scindapsus: houdt niet van teveel licht, dus een plek op het noorden met indirect zonlicht is ideaal.
 • Calathea: deze schaduwplant vindt een plekje op het noorden helemaal prima. Verwen de plant door ‘m af en toe te benevelen.

Een vensterbank op het oosten

Een vensterbank op het oosten is lekker licht, maar het zal nooit extreem heet worden. Daarom zijn de wat tropische planten erg geschikt voor deze standplaats.

 • Strelitzia (paradijsvogelplant): de exotische plant heeft Afrikaanse roots en is dus dol op zon. Minimaal 4 uur zonlicht is gewenst.
 • Orchidee: hoe meer licht, hoe lekkerder de orchidee het vindt. De hitte van een vensterbank op het zuiden is echter nét too much.
 • Ficus: deze kamerplant heeft het liefst geen direct zonlicht, want dan kan het blad verbranden. Wel houdt ‘ie van een lichte standplaats.

Vensterbankplant kopen | Tuincentrum Eurofleur

Een vensterbank op het westen

Een vensterbank op het westen vangt vooral in de avond wat zon. Hierdoor is het wel een lichte plek, maar wordt het er niet te warm. Sproei de kamerplanten regelmatig, vooral als de verwarming aan staat.

 • Pilea (pannenkoekenplant): de pannenkoekenplant houdt niet van warmte. Let dus in de zomermaanden extra op.
 • Begonia (stippenplant): Ook de begonia houdt niet van direct zonlicht, maar verder geldt: hoe lichter hoe beter.
 • Rhipsalis: deze plant is gewend aan een tropisch klimaat en indirect zonlicht. Dat is precies wat ‘ie krijgt op het westen.

Droge lucht

Onder de vensterbank is vaak de verwarming te vinden. Dit betekent dat er extra veel droge lucht vrijkomt op deze plek. Lekker die warmte, maar veel planten worden er minder blij van. Wie wel? Op succulenten kun je vertrouwen! Cactussen en vetplanten zijn wel gewend aan een beetje droogte. Een slokje water op z’n tijd is natuurlijk wel gewenst. Zorg er bij andere planten in ieder geval voor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Regel een luchtbevochtiger of sproei gewoonweg regelmatig met de plantenspuit.

Vensterbankplanten kopen bij Eurofleur

Kom je ons aanbod kamerplanten bekijken? Ons tuincentrum in Leusden heeft een groot assortiment kamerplanten in allerlei soorten, maten en kleuren. Onze medewerkers staan voor je klaar! Tot gauw!

Tags: