Mei, de maand voor het onderhouden van je vijver!  

Mei, de maand voor het onderhouden van je vijver!  

De meimaand staat weer voor de deur en dat betekent dat het een drukke maand wordt voor de vijverhouders. De watertemperatuur van de vijver stijgt, waardoor er meer onderhoud nodig is. Het is nu de ideale tijd om waterplanten te planten en vissen uit te zetten in de vijver. In deze blog zullen we je stap voor stap meenemen in hoe je jouw vijver in de maand mei kan omtoveren tot een weer gezonde en levendige vijver.  

 

Onderhoud 


Om te beginnen met het onderhoud is het belangrijk om alle filters te checken. Spoel de filtermaterialen om of vernieuw deze om ervoor te zorgen dat het filter voldoende water geeft.  

Heb je in maart of april de waterhardheid nog niet verhoogd? Dan is het noodzaak om dit zo snel mogelijk te doen. Door regenwater loopt de waterhardheid langzaam achteruit en is het belangrijk om deze handmatig naar het gewenste peil te verhogen. Hierdoor kunnen de planten, die in mei een groeispurt krijgen, goed blijven groeien.  

 

Vijverplanten 


De meimaand, ook de groeimaand genoemd, is de beste maand om vijverplanten te planten! Vooral de waterlelie is een grote favoriet voor de meeste vijverhouders. Deze plant vormt in mei zijn drijfbladeren en in de loop van de maand zullen de eerste lelieknoppen te zien zijn.  

Ook de zuurstofplanten beginnen te groeien. Dit is positief voor de vijver, omdat deze planten allerlei voedingsstoffen uit het water halen, waardoor het water helder blijft. Wanneer ze het wateroppervlakte bereiken stoppen ze met groeien en beginnen er kleine bloemetjes te groeien boven water. Hierbij worden er weinig voedingsstoffen uit het water gehaald, waardoor algen kunnen gaan groeien. Knip daarom de plant 15/20 cm onder de wateroppervlakte af, zodat de plant blijft groeien, het water helder blijft en algenvorming voorkomen wordt.   

 

Vissen  


De vissen in de vijver worden actiever en hebben meer behoefte aan voedsel. Voer je vissen in mei daarom goed en rijkelijk. Het is belangrijk dat je niet al het voer in één keer in de vijver gooit, maar geleidelijk in kleine porties. Wanneer er te veel voedsel in de vijver ligt, zullen de algen dit ook als voedingsbron gebruiken.  

Naast de vissen die al in de vijver rondzwemmen, kun je deze maand ook nieuwe vissen uitzetten in je vijver. Een tip; zet de vissen eerst in een quarantaine bak en laat ze daarna pas vrij in de vijver. Dit voorkomt dat de vissen snel zullen sterven.  

Kom langs bij Eurofleur en bekijk hier het ruime aanbod aan vijverplanten, vissen en andere benodigdheden om je vijver te onderhouden! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloembollen
Toffe tulpen

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in Leusden vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...
tuinplanten
Kuip- en potplanten verzorgen

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...
bloembollen
Fleurige huis- en tuintips voor februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...
Verrassen met Valentijn

Anthuriums zijn een perfecte keuze voor Valentijnsdag en bieden een frisse, opvallende aanvulling op de traditionele rode rozen.

Lees meer...
Vacatures