Zo geef je jouw kamerplanten water

Tags:
Zo geef je jouw kamerplanten water

Om je planten mooi en in leven te houden moet je ze met enige regelmatig water geven. Dit lijkt een makkelijke klus, maar het blijkt dat veel mensen nog steeds worstelen met wanneer en hoeveel ze hun kamerplanten water moeten geven. In deze blog geven we je tips over wanneer en hoeveel water je het beste kunt geven aan je kamerplanten.  

Helaas is er niet één regel die je kunt toepassen op alle planten. Er zijn veel verschillende planten met verschillende behoeftes. Zo hebben planten die van oorsprong uit het regenwoud komen veel water nodig en planten die uit de woestijn komen juist weinig. Ook spelen andere factoren een rol, zoals de grootte van de plant, de grootte van de pot, temperatuur en de soort grond. Wel hebben we een aantal tips die voor de meeste planten werken:  

  • Laat de wortels van de plant niet in het water staan. Dit vinden planten niet prettig en hierdoor kan wortelrot optreden.  

  • Komt er water onderuit de pot? Dan geef je teveel water. Probeer dan iedere keer een klein beetje water te geven tot er geen water meer onderuit de pot komt. Komt er geen water meer onder de pot vandaan? Dan heb je je juiste hoeveelheid water gevonden voor jouw kamerplant.  

  • Binnen kan de luchtvochtigheid laag zijn. Besproei daarom eens in de twee weken je kamerplant met een plantenspuit. Een andere optie is om je planten in de badkamer te zetten tijdens een warme douche. Zo vangen de planten het vocht op.  

  • Zorg dat de grond niet te droog en niet te nat is. Tip: steek je vinger in de potgrond en zie of er nog potgrond aan je vinger blijft kleven als je hem er weer uit haalt. Blijft er potgrond kleven? Dan is de grond nog te nat en moet je wachten met watergeven.  

  • Geef gemiddeld één keer per week de juiste hoeveelheid water.  

  • Probeer de plant water te geven in de ochtend, zodat het nog niet te warm is.  

  • De temperatuur van het water moet niet te koud zijn. Probeer de temperatuur van het water gelijk te houden aan de kamertemperatuur. Zo krijgt de plant geen koude schok.  

Bij Eurofleur geven we je graag advies over hoe je jouw kamerplant water moet geven. Kom langs en wij helpen je graag verder.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures