Tips voor het opstarten of herstarten van een vijver

Tips voor het opstarten of herstarten van een vijver

Allereerst is een vijver een goede aanvulling op jouw tuin. Het geeft een gezellige sfeer en met een paar mooie vissen is een vijver al snel perfect. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden voordat je een vijver aan gaat leggen in de tuin. In dit blog geven we jou een aantal tips waardoor jij gemakkelijk kan beginnen met het aanleggen van een prachtige vijver.

Wanneer is een vijver starten een goed idee?

Over het algemeen maakt het niet uit wanneer jouw vijver aangelegd kan worden. Wel is het een aanrader om rekening te houden met de temperatuur. Zoals het je wellicht niet zal verbazen zwerven er veel bacteriën rond in een vijver, dit noemt men ook wel vijverbacteriën. Deze heeft een vijver nodig om gezond te blijven. Deze bacteriën hebben een temperatuur tussen de 10 tot 12 graden nodig om zich te vermenigvuldigen. In de winter sterven deze bacteriën vaak uit en zorgt het ervoor dat je de vijver vaker schoon moet maken.

Een vijver aanleggen… waar moet je rekening mee houden?

Een vijver aanleggen is niet zo simpel als het lijkt, je hebt namelijk rekening te houden met een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de diepte van de vijver, een vijver bestaat vaak uit drie verschillende hoogtes. Begin met het uitgraven van het minst diepe gedeelte, daarna het diepe gedeelte in het midden en tot slot weer een ondiep gedeelte. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen diep en ondiep. Hou er wel rekening mee dat alle scherpe voorwerpen en wortels uit de grond verwijderd zijn voor dat het zijl geplaatst wordt. Hou met het uitgraven van de vijver ook rekening met de weersverwachting, je wilt niet in een stortbui terecht komen tijdens het uitgraven van de vijver.

Wat heb je nodig?

Voor het aanleggen van een vijver heb je natuurlijk ook een aantal dingen nodig… denk bijvoorbeeld aan een goed filter, stroomvoorziening, verlichting, vijverplanten en natuurlijk een goede bodembedekking van de vijver. Wel is aan te raden om de vijverplanten nog even te laten voor wat het is, deze groeien namelijk in het voorjaar en zullen in het najaar dus geen mooie toevoeging hebben aan jouw vijver. Naast al het bovenstaande heb je natuurlijk een aantal mooie vissen nodig om de vijver helemaal af te maken.

Uiteraard hebben we bij Eurofleur de nodige producten in ons assortiment om jouw vijver tot een succes te laten komen. Kom snel eens langs bij ons in de winkel of shop de producten online.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 lentefrisse tuintips voor maart

Verheug je je ook zo op het nieuwe buitenseizoen? Ons tuincentrum helpt je op weg met deze 15 lentefrisse tuin- en balkonklussen!

Lees meer...
kamerplanten
Planten voor je bad- en slaapkamer

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in Leusden weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...
bloembollen
Toffe tulpen

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in Leusden vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...
tuinplanten
Kuip- en potplanten verzorgen

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...
Vacatures