Lees de bladeren van je kamerplant

Tags:
Lees de bladeren van je kamerplant

We kennen het allemaal wel: de worsteling van het onderhouden van je kamerplanten. Je denkt dat je ze goed verzorgt en voldoende water geeft, maar toch zien de bladeren er niet uit zoals ze eruit horen te zien. Ze verkleuren, gaan hangen of gaan krullen. In dit blog helpen we je de bladeren te leren lezen, zodat je kamerplant er weer uit ziet zoals het hoort.

Opkrullende of hangende bladeren

Heb je een kamerplant waarbij de bladeren opkrullen of gaan hangen? Dan kunnen de volgende punten de oorzaak zijn:

 • Te weinig water

Voordat je de plant meer water gaat geven, is het belangrijk dat je je vinger in de aarde steekt. Zo kun je controleren of de grond nog vochtig is. Het kan namelijk zo zijn dat de plant juist te veel water gekregen heeft gekreegn, waardoor de wortels zijn gaan rotten en geen water meer kan opnemen. Is de grond droog? Dan mag je de plant meer water geven.

 • Te veel direct zonlicht

Mocht het aan het zonlicht liggen, is het goed om de plant uit de zon te halen en naar een plek in de schaduw te verplaatsen.

 • Beestjes

Sommige beestjes, zoals bladluis, leven op planten. Ze eten langzaam de plant op en zuigen het sap op, waardoor de bladeren opkrullen. Spot je beestjes? Bestrijd deze dan op de manier hoe deze bestrijdt moeten worden. Lees in dit blog hoe je van varenrouwmuggen afkomt.

Afvallende bladeren

Het afvallen van de bladeren van je kamerplant is een natuurlijk proces. Hiermee planten ze zichzelf voort. Mocht je toch twijfelen of het geen andere oorzaak heeft, dan kan één van de onderstaande redenen de boosdoener zijn. Ook de oorzaken van de gekrulde en hangende bladeren kunnen de oorzaak voor het afvallen van de bladeren zijn.

 • Temperatuurverandering

Bij een grote temperatuurverandering kunnen de bladeren van een plant uitvallen. Laat de plant wennen aan de temperatuur en verander niet te veel, zodat de plant weer mooi gaat aangroeien.

 • Ziekte

Ook kan de plant een ziekte hebben opgelopen. Deze ziektes halen de voedingstoffen weg, waardoor de plant langzaam sterft. Check of je plant ziek is en geef meer voeding.

Gele bladeren

Bij de verkleuring van bladeren zie je vaak een gele kleur terugkomen. De volgende punten kunnen de oorzaak zijn van deze verkleuring:

 • Beestjes
 • Ziekte
 • Te weinig voeding

Kamerplanten hebben voeding nodig om te overleven. Is de oorzaak van de verkleuring te weinig voeding? Geef je plant dan meer goede voeding, zodat de bladeren weer groen worden.

 • Te veel water

De meeste planten houden een winterrust. Dit betekent dat ze minder water nodig hebben. In de winter kun je een keer in de twee weken water geven aanhouden.

 • Te weinig zonlicht

Verplaats de kamerplant naar een plek waar deze meer zonlicht krijgt, zodat deze makkelijker kan herstellen.

Bruine bladeren

 • Te veel direct zonlicht

Bij bruine vlekjes betekent het vaak dat er te veel direct zonlicht op de plant staat, waardoor de plant als het ware verband. In dit geval is het goed om de plant te verplaatsen naar een plek waar de zon minder heftig is.

 • Lage luchtvochtigheid

Wanneer de lucht niet vochtig genoeg is kunnen vooral tropische planten niet goed groeien. Besproei deze planten elke dag om ze toch vochtig genoeg te houden.

Heb je de oorzaak aangepakt? Verwijder dan de getroffen bladeren, zodat de plant opnieuw kan groeien. Ook geven wij bij Eurofleur je graag advies over het onderhouden van je kamerplanten. Kom langs in onze winkel voor vragen of leuke kamerplanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Vacatures