Zo verzorg je jouw kamerplanten in de winter!

Tags:
Zo verzorg je jouw kamerplanten in de winter!

De winter is in volle gang en dit betekent koude en donkere dagen. De verwarming staat hoger en je hebt minder zin om actief te zijn. Ook op kamerplanten heeft de winter invloed. Er zijn een aantal zaken waar je rekening meer moet houden in huis. Ook is de verzorging net even anders dan in de zomer. In dit blog geven we je tips over hoe je jouw planten in de winter verzorgt.

Verzorgingstips

De verzorging van jouw kamerplanten is in de winter anders dan normaal. Voor bloeiende planten hoef je geen andere verzorging toe te passen, voor alle andere kamerplanten wel. We hebben een aantal punten die je planten door de winterrust helpen:

  • Geef de planten minder water dan normaal. De plant groeit minder hard, waardoor deze ook minder water nodig heeft. Controleer de grond door je vingertop in de aarde te drukken en voel of de grond nog nat is. Zo niet? Dan kun je de plant opnieuw water geven.  
  • In de wintermaanden is de vuistregel: beter te droog dan te nat. Als je de plant te veel water geeft kunnen er ziektes optreden en kunnen de bladeren verkleuren. Lees hier meer over wat de kleur van de bladeren betekent.
  • Besproei de planten niet. In de zomer verdampt jet water, maar in de winter verdampt het niet van de bladeren.
  • De winter is de rustperiode voor planten, geef daarom geen plantenvoeding aan je kamerplanten. De plant groeit minder hard, dus heeft hij ook geen voeding nodig.


Kortom: laat jouw kamerplanten zoveel mogelijk met rust in de winter.

De plaats

Na de verzorgingstips hebben we nog tips voor de juiste plek van de kamerplant. Dit is in de winter belangrijk en dient goed over nagedacht te worden. Deze tips helpen je daarbij:

  • De winter is een donkere periode voor je planten. Probeer ze daarom zoveel mogelijk in het licht te zetten. De sterkte van de zon is afgenomen en de zon schijnt minder, dus elke lichtstraal is goed meegenomen.
  • Zet de planten niet bij radiatoren. De verwarming droogt de planten en de lucht uit, waardoor de bladeren verkleuren. Door de luchtvochtigheid te verbeteren en de planten van de radiator weg te plaatsen bied je de kamerplanten een goede plek.
  • Tocht kan negatieve effecten hebben voor je planten. De kou die langs de plant komt geeft de kamerplant geen fijn leefklimaat. Verplaats de planten naar een plek waar het niet tocht.

Kortom: plaats de kamerplanten op een plek met genoeg zonlicht, weg van radiatoren en uit de tocht.

Ga voor nieuwe kamerplanten naar Eurofleur. Momenteel zijn ons artikelen telefonisch te bestellen via 033 – 434 78 78 en te bekijken via onze website.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures