Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?

Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?

Met bloembollen op pot haal je het voorjaar nú al in huis. Blauwe druifjes, narcissen en hyacinten geven in februari al volop geur en kleur. Zet ze in de tuin of woonkamer om al helemaal in de lentestemming te komen. In ons tuincentrum vind je nu volop kleurrijke bloeiers. Maar wat te doen als de bollen zijn uitgebloeid? ‘Eh, weggooien…’, horen we je denken. Zonde, want je kunt nog jaren plezier van je bollen hebben! In dit blog vertellen we je graag wat te doen met uitgebloeide bloembollen.

Bloembollen


 

Een tweede leven

Bloembollen op pot hebben helaas niet het eeuwige leven. Je kunt ze echter op simpele wijze nieuw leven inblazen, zowel in huis als in de tuin. Wanneer je de bollen op pot in de woonkamer hebt gezet, kun je deze, wanneer ze zijn uitgebloeid, op een rustig en niet al te nat plekje in de tuin of op het balkon zetten. Belangrijk is om de zaaddozen te verwijderen en de plant buiten rustig af te laten sterven.

Zaaddoos verwijderen

Het is namelijk zo dat de bloem na de bloei een zaaddoos gaat produceren. De bloem gebruikt hier al zijn energie voor. Zonde, want we willen eigenlijk dat juist de ból die energie krijgt. Die moet immers het komende jaar weer aan de bak. Knip de zaaddoos dus voorzichtig af. De blaadjes kan je echter wel aan de plant laten zitten.

Wat doen met uitgebloeide bloembollen? | Tuincentrum EurofleurTuinplanten
Wanneer je ze af en toe water blijft geven, zal je het jaar erop weer langzaamaan groene puntjes zien verschijnen. Je kunt het potje vervolgens weer naar binnen halen en ze door de warmte een flinke oppepper geven.

Bloembollen op pot in de tuin planten

Ook kun je ervoor kiezen de bloembollen, na hun bloei, uit hun pot te halen en in de volle grond te planten. Doe dit direct nadat ze zijn uitgebloeid of wacht heel even totdat de temperaturen weer wat omhoog gaan. Wel kan je het potje vast buiten zetten om de bollen aan de buitenlucht te laten wennen. Je zal zien dat het blad langzaam gaat afsterven.

Bezoek Eurofleur in Leusden voor de beste bloembollen op pot

Kom langs bij tuincentrum Eurofleur in Leusden voor bakken met fleur! We hebben allerlei bloeiers op pot waarmee je je huis en tuin dit jaar, maar ook komende jaren een vrolijke nooit bezorgt. Ga je voor tulpen, scilla of het sneeuwklokje? Aan jou de keuze! Onze groenexperts geven je graag allerhande tips and tricks om het beste uit jouw planten te halen.

Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Vacatures