Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?

Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?

Met bloembollen op pot haal je het voorjaar nú al in huis. Blauwe druifjes, narcissen en hyacinten geven in februari al volop geur en kleur. Zet ze in de tuin of woonkamer om al helemaal in de lentestemming te komen. In ons tuincentrum vind je nu volop kleurrijke bloeiers. Maar wat te doen als de bollen zijn uitgebloeid? ‘Eh, weggooien…’, horen we je denken. Zonde, want je kunt nog jaren plezier van je bollen hebben! In dit blog vertellen we je graag wat te doen met uitgebloeide bloembollen.

Bloembollen


 

Een tweede leven

Bloembollen op pot hebben helaas niet het eeuwige leven. Je kunt ze echter op simpele wijze nieuw leven inblazen, zowel in huis als in de tuin. Wanneer je de bollen op pot in de woonkamer hebt gezet, kun je deze, wanneer ze zijn uitgebloeid, op een rustig en niet al te nat plekje in de tuin of op het balkon zetten. Belangrijk is om de zaaddozen te verwijderen en de plant buiten rustig af te laten sterven.

Zaaddoos verwijderen

Het is namelijk zo dat de bloem na de bloei een zaaddoos gaat produceren. De bloem gebruikt hier al zijn energie voor. Zonde, want we willen eigenlijk dat juist de ból die energie krijgt. Die moet immers het komende jaar weer aan de bak. Knip de zaaddoos dus voorzichtig af. De blaadjes kan je echter wel aan de plant laten zitten.

Wat doen met uitgebloeide bloembollen? | Tuincentrum EurofleurTuinplanten
Wanneer je ze af en toe water blijft geven, zal je het jaar erop weer langzaamaan groene puntjes zien verschijnen. Je kunt het potje vervolgens weer naar binnen halen en ze door de warmte een flinke oppepper geven.

Bloembollen op pot in de tuin planten

Ook kun je ervoor kiezen de bloembollen, na hun bloei, uit hun pot te halen en in de volle grond te planten. Doe dit direct nadat ze zijn uitgebloeid of wacht heel even totdat de temperaturen weer wat omhoog gaan. Wel kan je het potje vast buiten zetten om de bollen aan de buitenlucht te laten wennen. Je zal zien dat het blad langzaam gaat afsterven.

Bezoek Eurofleur in Leusden voor de beste bloembollen op pot

Kom langs bij tuincentrum Eurofleur in Leusden voor bakken met fleur! We hebben allerlei bloeiers op pot waarmee je je huis en tuin dit jaar, maar ook komende jaren een vrolijke nooit bezorgt. Ga je voor tulpen, scilla of het sneeuwklokje? Aan jou de keuze! Onze groenexperts geven je graag allerhande tips and tricks om het beste uit jouw planten te halen.

Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures