Hoe houd ik mijn tulpen mooi? 5x tips!

Hoe houd ik mijn tulpen mooi? 5x tips!

Het is tulpentijd! De prachtige snijbloem is weer volop verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Een gekarteld randje, een kleurenmix of extra lange stelen? Het kan allemaal bij deze veelzijdige bloem. We snappen dat je zo lang mogelijk van deze bloementopper wilt genieten. Hoe houd ik mijn tulpenboeket zo lang mogelijk mooi? Je leest hier onze 5 tulpentips!

1. Kies voor tulpen met gesloten bloembaden

Het zal je niet verbazen dat je langer plezier hebt van tulpen die nog niet geopend zijn, dan een boeket dat al goed in bloei staat. Kies dus voor de tulpen met goed gesloten bloembladen, ook al staat dat één of twee dagen misschien nog wat minder gezellig. Eenmaal geopend hebben ze een beperkte houdbaarheid.

2. Even laten wennen

Nadat je de tulpen naar hun nieuwe onderkomen hebt gebracht, is het goed om ze even te laten wennen. Temperatuurwisselingen zijn namelijk niet heel bevorderlijk voor een langdurige groei en bloei. Wanneer de temperatuur stijgt, zal het vocht in de tulp immers sneller verdampen. Zet ze daarom eerst op donkere, maar niet te koele plek. Een schone emmer is nu nog even voldoende. De stelen van je tulpen kunnen zich zo volzuigen met water en tegelijkertijd wennen aan de kamertemperatuur.

Boeket bestellen

 

3. De hoogte van de tulpen en schuin afsnijden

Heb je een mooie vaas uit de kast getrokken? Let er dan op dat deze brandschoon is. Voordat je de tulpen in de vaas zet, houd je de stelen aan de buitenkant van de vaas om te bepalen hoe hoog ze moeten zijn. Snijd de stelen op die plek in een hoek van 45 graden met een scherp en schoon mes. Weet wel dat tulpen nog zullen groeien en op een gegeven moment over de rand kunnen hellen. Persoonlijk vinden wij dit een mooi gezicht, maar je kunt de tulpen natuurlijk altijd later nog eens verkorten. Snijden in een hoek van 45 graden maakt van de steel een soort rietje waardoor de bloem het water gemakkelijk kan opzuigen.

Bonustip! Verwijder ook alle bladeren die zich onder de waterlijn bevinden. Tulpenbladeren die onder het waterniveau staan, hebben de neiging om vrij snel te vergaan. Verwijder tevens alle bladeren die er niet gezond uitzien.

4. Ververs het water

Dan is het tijd om de vaas te vullen. Tulpen zijn dorstige bloemen en dus is het belangrijk ze van voldoende water te voorzien. Vul de vaas met koud water, ongeveer voor driekwart. Meng de bloemenvoeding erdoor en los de voeding volledig op. Je zult het water in de vaas minstens om de dag moeten verversen, wil je er het langst van genieten. Tulpenwater kan wat slijmerig worden en bacteriën weten daar wel raad mee. Als de vaas er een beetje verkleurd uitziet of als er een soort randje op de vaas achterblijft wanneer het water wordt geleegd, was deze dan voordat je het nieuwe water vervangt.

Bonustip! Door het water in de vaas lekker koel te houden, zorg je ervoor dat je tulpen minder snel uitgebloeid zijn. Het klinkt misschien gek, maar door een paar ijsblokjes in je vaas te gooien, zal je langer plezier van je tulpenboeket hebben. 

Kunstbloemen

 

5. Waar moet ik de vaas tulpen zetten?

Zet een vaas met tulpen niet in de volle zon of in de buurt van een warmtebron. Van kachels, radiatoren, airconditioners en ramen worden ze niet blij. Tulpen groeien naar het zonlicht toe en kunnen daarbij een beetje doorbuigen. Indirect zonlicht vinden ze wel top! Plaats je tulpenbos daarnaast niet in een tochtvrije ruimte, zoals de gang, of in de buurt van de fruitschaal. Rijpend fruit stoot ethyleengas uit en dit laat tulpen en de meeste andere bloemen sneller verwelken.

Bloemen, boeketten en vazen kopen bij tuincentrum Eurofleur

Voor de mooiste snijbloemen en boeketten kom je natuurlijk naar tuincentrum Eurofleur in Leusden. Onze bloemisten geven je graag advies over de verzorging van jouw favoriete bloem. Uiteraard stellen we prachtige boeketten voor je samen, geheel naar jouw persoonlijke wensen. Ook voor de mooiste vazen ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een sfeerafdeling vol prachtige bloemvazen in allerlei soorten en maten. Kom langs!

Openingstijden & contact

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
vaderdag
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Leusden vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Vacatures