DIY: seedbombs maken – vrolijk de buurt op!

DIY: seedbombs maken – vrolijk de buurt op!

Ook zo gek op bloemen? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Met seedbombs (letterlijk: aardeballetjes met bloemzaadjes) vrolijk jij de buurt op. Kies een plek uit die volgens jou meer kleur nodig heeft, gooi het balletje en zie hoe de plek wordt getransformeerd!

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: seedbombs. Wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Deze leuke balletjes zijn makkelijk te maken en zorgen voor wat kleur in jouw buurt. Door de zaadjes in de balletjes groeien er binnen no time leuke bloemetjes. Nieuwsgierig naar hoe dit werkt? In dit artikel leggen we uit hoe jij deze balletjes zelf kunt maken.

Hoe maak je seedbombs?

Dit heb je nodig:

  • (Gekleurd) papier
  • Water
  • Bloemzaadjes
  • Een blender
  • Een schaaltje
  • Aarde
  • Een schone pot (een pindakaaspot bijvoorbeeld)
  • Kaasdoek (of een ander soort doek die gebruikt kan worden als zeef)
  • Elastiekje

 

Zo doe je het:

  1. Scheur het papier in stukjes en leg het in een schaaltje. Vul het schaaltje met water en laat het papier 15 tot 20 minuten weken.
  2. Nadat het papier lang genoeg heeft geweekt, gooi je alles in de blender. Het water uit het schaaltje mag hier ook bij. Blend het papier en het water kort, totdat het een gebonden substantie is geworden.
  3. Pak nu de pot en het kaasdoek erbij. De kaasdoek mag je over de pot heen spannen en vastmaken met het elastiekje. Zorg ervoor dat de doek niet strak staat maar een klein kommetje vormt in de pot.
  4. Pak een beetje van het papiermengsel en leg dit in het doek. Dit wordt de rand van het balletje, zorg dus dat het dik genoeg is om alles binnen te houden.
  5. Vorm een kommetje met het mengsel. Leg wat aarde in dit kommetje, ongeveer zoveel als een theelepel. Leg vervolgens een klein aantal bloemzaadjes op de aarde. Het bolletje maak je af door de aarde en zaadjes te bedekken met nog wat van het papiermengsel.
  6. Haal het elastiekje van de pot en knijp met het doek het grootste deel van het vocht uit het zaadballetje. Het balletje kan nu uit de doek worden gehaald.
  7. Laat het balletje vervolgens drogen voor een dag.
  8. Strooien maar!

 

Zin om lekker aan de slag te gaan?


Superleuk! Bij Eurofleur hebben wij de aarde en bloemzaadjes die jij nodig hebt. Kom snel bij ons langs en maak je eigen seedbombs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures