DIY: seedbombs maken – vrolijk de buurt op!

DIY: seedbombs maken – vrolijk de buurt op!

Ook zo gek op bloemen? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Met seedbombs (letterlijk: aardeballetjes met bloemzaadjes) vrolijk jij de buurt op. Kies een plek uit die volgens jou meer kleur nodig heeft, gooi het balletje en zie hoe de plek wordt getransformeerd!

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: seedbombs. Wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Deze leuke balletjes zijn makkelijk te maken en zorgen voor wat kleur in jouw buurt. Door de zaadjes in de balletjes groeien er binnen no time leuke bloemetjes. Nieuwsgierig naar hoe dit werkt? In dit artikel leggen we uit hoe jij deze balletjes zelf kunt maken.

Hoe maak je seedbombs?

Dit heb je nodig:

 • (Gekleurd) papier
 • Water
 • Bloemzaadjes
 • Een blender
 • Een schaaltje
 • Aarde
 • Een schone pot (een pindakaaspot bijvoorbeeld)
 • Kaasdoek (of een ander soort doek die gebruikt kan worden als zeef)
 • Elastiekje

 

Zo doe je het:

 1. Scheur het papier in stukjes en leg het in een schaaltje. Vul het schaaltje met water en laat het papier 15 tot 20 minuten weken.
 2. Nadat het papier lang genoeg heeft geweekt, gooi je alles in de blender. Het water uit het schaaltje mag hier ook bij. Blend het papier en het water kort, totdat het een gebonden substantie is geworden.
 3. Pak nu de pot en het kaasdoek erbij. De kaasdoek mag je over de pot heen spannen en vastmaken met het elastiekje. Zorg ervoor dat de doek niet strak staat maar een klein kommetje vormt in de pot.
 4. Pak een beetje van het papiermengsel en leg dit in het doek. Dit wordt de rand van het balletje, zorg dus dat het dik genoeg is om alles binnen te houden.
 5. Vorm een kommetje met het mengsel. Leg wat aarde in dit kommetje, ongeveer zoveel als een theelepel. Leg vervolgens een klein aantal bloemzaadjes op de aarde. Het bolletje maak je af door de aarde en zaadjes te bedekken met nog wat van het papiermengsel.
 6. Haal het elastiekje van de pot en knijp met het doek het grootste deel van het vocht uit het zaadballetje. Het balletje kan nu uit de doek worden gehaald.
 7. Laat het balletje vervolgens drogen voor een dag.
 8. Strooien maar!

 

Zin om lekker aan de slag te gaan?


Superleuk! Bij Eurofleur hebben wij de aarde en bloemzaadjes die jij nodig hebt. Kom snel bij ons langs en maak je eigen seedbombs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures