Welke vaste planten plant ik in mijn border?

Tags:
Welke vaste planten plant ik in mijn border?

Dít is het moment om van de tuin een prachtig plantenparadijs te maken, bijvoorbeeld met een border vol vaste planten. Je kunt zo jaar na jaar genieten van alles dat groeit en bloeit. Vaste planten vormen immers het fundament van jouw buitenplek! Bij tuincentrum Eurofleur vind je een zeer ruim assortiment vaste planten die geschikt zijn voor jouw border, of deze nu úren zon vangt of grotendeels in de schaduw ligt. Bezoek onze grote tuinafdeling om de fijn geordende borderplanten in het echt te komen bekijken. Onze groenexperts lopen rond om jou aan de juiste beplanting te matchen. Voor het zover is, willen we je hier graag wat meer informeren over en inspireren met een greep uit onze tuinplanten voor de border.

Tuinplanten

 

Top 7 vaste planten voor in een border

Bij Eurofleur in Leusden, nabij Woudenberg, Soest, Zeist en Amersfoort, vind je vaste planten in allerlei soorten, kleuren en maten. Waar te beginnen bij het kiezen van planten voor in de border? Wij hebben een top 7 gemaakt van borderplanten die jouw border sowieso enorm verrijken, bijvoorbeeld door hun bladtekening, bloeivorm of kleur. Benieuwd naar deze top 7? Hier komt 'ie:

 1. Lampenpoetsersgras (Pennisetum)
 2. Stekelnootje (Acaena Microphylla)
 3. IJzerhard (Verbena Bonariensis)
 4. Maagdenpalm (Vinca Minor)
 5. Blauwe Anemoon (Anemone Blanda)
 6. Vrouwenmantel (Alchemilla Mollis)
 7. Leliegras (Liriope Muscari)

Hoe deel ik mijn border in?

Een border kan op verschillende manieren worden aangelegd en ingedeeld. Wil je niet teveel onderhoud aan de border hoeven te plegen? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijke border met vaste planten. Het hele jaar door hoef je vrijwel niets te doen aan de vaste tuinplanten. Eén keer per jaar goed snoeien kan voldoende zijn. Heb je ook al nagedacht over een thema voor de border? Denk dan aan een border in uw lievelingskleur, een border met geurende tuinplanten of een border speciaal voor vlinders en bijen. Aan jou de keuze! Vind je het lastig om een knoop door te hakken? Vraag dan gerust om advies bij één van onze medewerkers. Als tip willen je meegeven dat het goed is om de uiteindelijke planthoogte in de gaten te houden. Zo kan je je groen van klein naar groot doen overlopen. Je wilt natuurlijk niet dat de planten aan de achterkant letterlijk worden overschaduwd door door die aan de voorkant. Ook mag de standplaats niet worden vergeten:

Vaste planten voor een schaduwrijke plek:

 • Bosanemoon (Anemone nemorosa)
 • Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
 • Skimmia (Skimmia japonica 'Rubella')
 • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
 • Longkruid (Pulmonaria)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • Varen (Polystichum)
 • Hartlelie (Hosta)

Vaste planten voor een zonnige plek:

 • Aster
 • Duizendblad (Achillea)
 • Ridderspoor (Delphinium)
 • Rode zonnehoed (Echinacea)
 • Zonnekruid (Helenium)
 • Sierui (Allium)
 • Lavendel (Lavandula angustifolia)

Let op: sommige van deze vaste planten zijn alleen in het voorjaar of najaar bij ons te koop. Houd onze tuinplantenafdeling in de gaten of vraag ernaar bij onze medewerkers.

Echinacea & Ajuga Reptans | Kopen bij tuincentrum Eurofleur in Leusden

Meer over vaste planten

 

Groenblijvende tuinplanten voor in borders

Om ook in de winter de borders in de tuin er mooi uit te laten zien, raden wij je aan om ook een aantal groenblijvende planten in de borders te zetten. Juist in deze donkere periode geeft dit meer sfeer en kleur in de tuin. Populaire groenblijvende borderplanten zijn:

 • Mansoor (Asarum europaeum)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • Ooievaarsbek (Geranium)
 • Goudaardbei (Waldsteinia ternata)

Vaste planten voor in borders kopen doe je bij tuincentrum Eurofleur

Hebben wij je enthousiast gemaakt en wil je ook graag aan de slag met borderplanten? Breng dan zeker een bezoekje aan tuincentrum Eurofleur, hét tuincentrum van Midden-Nederland. Hier vind je al onze vaste planten voor in een border en uiteraard een heel hoop meer. Onze vriendelijke en kundige medewerkers staan voor je klaar om advies en tips te geven over deze planten. Graag laten wij je ook zien welke borderplanten perfect met elkaar gecombineerd kunnen worden. Kortom, maak uw border in de tuin groen en gezellig met onze borderplanten!

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures